Visindustrie rommelt met scholfilets
Schol wordt gemengd met goedkopere schar
APELDOORN - De Nederlandse visindustrie fraudeert met scholfilets. Bedrijven mengen de filets met goedkopere vissoorten zoals schar en bot, terwijl dat niet op de verpakking staat.
De Deense vissector heeft bij de Europese Commissie geprotesteerd tegen de Nederlandse concurrentievervalsing. Brussel onderzoekt de klachten die de Denen baseren op een onderzoek van de Zweedse rijkskeuringsdienst. Daaruit blijkt dat bij 30 procent van de gecontroleerde verpakkingen de inhoud anders was dan op de doosjes stond vermeld. Ook het gewicht was in veel gevallen (69 procent) lager dan aangegeven.
Denemarken en Nederland zijn de grootste producenten van scholfilets. Volgens directeur Peter Hyldtoft van de Deense vereniging van visindustrie- en -exportbedrijven „is het opvallend dat de Nederlandse producten altijd goedkoper zijn”.
Directeur J. Borst, directeur van visexportbedrijf G. Prins en Zn. uit IJmuiden, is ervan overtuigd dat in Nederland op vrij grote schaal met scholfilets wordt gefraudeerd. Het gaat om „volksverlakkerij”. Zijn bedrijf maakt zich er volgens hem niet schuldig aan. Borst stelt dat de fraude zich vooral op Urk voordoet. In deze plaats zit driekwart van de Nederlandse visindustrie.
De secretaris van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk, A. Romkes, ontkent dat Urker bedrijven met scholfilets rommelen. „Op dit moment zeg ik: Dat is niet zo. We moeten het onderzoeken”. Volgens Romkes wijzen de Denen met de beschuldigende vinger naar Nederiand om de aandacht af te leiden van hun eigen fraudepraktijken. „Als er ergens prijsondermijnend wordt gewerkt, is het daar wel”.
Volgens K. Kramer, voorzitter van de Federatie van Visserijverenigingen, doen veel Nederlandse visverwerkende bedrijven mee aan het „gerommel”. „Onlangs hebben we overleg gehad met de Urker diepvrieshandel. Die ontkende deze handelwijze niet”.
Harde gegevens
Het Zweedse onderzoek is bij de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van landbouw (AID) onbekend. Het Productschap Vis heeft naar aanleiding van een signaal uit Denemarken de AID gevraagd een onderzoek in te stellen. Dit is volgens een woordvoerder nog niet gebeurd. „Het verhaal dat er wordt gerommeld is al een paar jaar bekend. We hebben echter nog geen onderzoek ingesteld, omdat we geen harde gegevens uit andere landen hebben dat de inhoud van de doosjes geëxporteerde Nederlandse vis niet klopt. Voor de AID is het daarom heel lastig om er wat aan te doen”.
Een woordvoerder van het Productschap Vis kon vanmorgen niets zeggen over de omvang van de fraude. Wel heeft het schap de bedrijven duidelijk gemaakt dat het mengen van filets zonder dat het op de verpakking wordt gezet „volstrekt verwerpelijk” is.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's