„Je krijgt altijd een warme ontvangst”
„Zowel van Turkse als van Nederlandse kant bestaat er angst en onbekendheid”, meent mevrouw H. ten Wolde uit Harderwijk. Zij is geïntegreerd in de Turkse gemeenscha door haar relatie met een Turkse man.
Op de basisschool speelde ze al met kinderen uit andere culturen. Geen Turkse kinderen, want die zaten niet bij haar op school. „Er was niet één cultuur die me bijzonder aansprak, ook de Turkse niet, omdat er geen Turkse kinderen op school zaten”.
Mevrouw Ten Wolde woonde toen wel in een wijk met veel allochtonen. Harderwijkers noemen die buurt ook wel ”Klein Ankara”. „Je krijgt altijd een warme ontvangst bij Turken”, is haar ervaring. „Ook hier geldt: onbekend maakt onbemind”.
„De onderlinge band is bij hen veel sterker. Ik denk niet dat dit alleen komt doordat ze allemaal dicht bij elkaar wonen. Het zou juist beter zijn als de gemeente hen over Harderwijk verspreid laat wonen”.
De taal is af en toe nog een probleem voor mevrouw Ten Wolde. „De meeste familieleden spreken goed Nederlands. Alleen met een aantal ouderen is het soms moeilijk. Zij spreken een klein beetje Nederlands en ik versta een klein beetje Turks”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's