Profiel NBM-Amstelland wijzigt
Bestuur ontevreden over prestaties van sommige bedrijven
DEN HAAG - De winst bij NBM-Amstelland (handel en industrie, bouw en projectontwikkeling) is vorig jaar gegroeid, maar in de ogen van voorzitter van de raad van bestuur A. Baar in onvoldoende mate. Er bestaat bij hem toch „een beetje ontevredenheid”. Een aantal bedrijven haalt namelijk niet de rendementseisen. Als zij geen verbetering tonen, zullen ze worden afgestoten.
De onderneming presenteerde gisteren de cijfers over 1996. Het nettoresultaat bedroeg 81,5 miljoen gulden. Dat betekende een verdubbeling ten opzichte van de 40,8 miljoen in de twaalf maanden ervoor. Daarbij past echter de kanttekening dat het in december 1995 ingelijfde Cementbonw voor het eerst meetelde. Autonoom, dus zonder rekening te houden met die nieuwe loot aan de stam, was er sprake van een stijging van rond 10 procent.
De omzet klom naar bijna 3,7 miljard gulden (plus 48 procent). Als gevolg van tegenvallende weersomstandigheden ontstonden aanvankelijk flinke productieachterstanden, maar die werden later volledig weggewerkt. Exclusief het effect van de vermelde aankoop resteerde een uitbreiding van de omzet van 10 procent, tot 2,7 miljard gulden.
Per aandeel verdiende de firma 2,85 gulden (plus 19,7 procent). De vennootschap keert een dividend uit van 1,10 gulden, wat een verhoging inhoudt van 15 cent. Het management noemt de vooruitzichten voor het lopende jaar gunstig en verwacht een voortgaande vergroting van de winst per aandeel.
Groei
NBM-Amstelland omvat zo’n 150 zelfstandige werkmaatschappijen en telt circa 7500 personeelsleden. Het heeft de laatste jaren via diverse overnames een sterke groei gerealiseerd. In 1992 lag de omzet pas op de helft van het huidige niveau. Het rendement verbeterde sinds dat tijdstip. De nettowinst vervijfvoudigde zelfs.
De aan de Amsterdamse beurs genoteerde vennootschap richtte zich bij de acquisities vooral op bedrijven die bouwmaterialen vervaardigen en doehet-zelfartikelen verkopen. Zij aanvaardt projecten in de wegen-, woning-, utiliteits- en spoorbouw, maar beschikt eveneens over fabrieken die onder meer straat- en metselstenen, kalkzandsteen en betonwaren, zoals vloerplaten, produceren. Verder exploiteert zij 36 Gamma- en Karweiwinkels in Nederland en België.
Nieuwe structuur
Al met al is het profiel gewijzigd. „In het verleden waren we een aannemer met enkele handelsactiviteiten. Thans zijn we primair een handels- en industrieconcern en daarnaast een van de grootste bouwers in Nederland”, zo beschrijft Baar de evolutie gedurende de achterliggende periode.
Die gedaanteverwisseling zal in de toekomst nog nadrukkelijker gestalte krijgen. De leiding wil bij de beoogde verdere expansie het accent leggen op handel en industrie. „We streven ernaar de risico’s te beperken”, zegt bestuurder P. M. van den Broecke in een toelichting. „De takken van handel en industrie waarin wij opereren zijn minder kwetsbaar dan de uitvoerende bouw en kennen een stabieler winstverloop”.
Tegen de achtergrond van deze veranderingen past NBM-Amstelland ook de organisatiestructuur aan. Tot dusver onderscheidde de onderneming vijf groepen, met de bouw in een hoofdrol. De nieuwe opzet voorziet in drie poten: projectontwikkeling en vastgoed, bouw en infrastructuur en handel en industrie. De omzetten van die divisies kwamen in 1996 uit op respectievelijk 370 miljoen, 1871 miljoen en 1464 miljoen gulden.
Woningbouw
De raad van bestuur heeft bij het onderzoek naar een herschikking van de samenstelling -daarbij geholpen door een extern adviesbureau- alle onderdelen kritisch tegen het licht gehouden. Over de bevindingen vertelt Baar: „Onze bedrijven behoren op hun gebied veelal tot de belangrijkste spelers. Maar ze behoren niet allemaal tot de best renderende en ons staat voor ogen dat dit wél het geval moet zijn”. „We hebben wat dat betreft nog veel te doen”.
Voor elke werkmaatschappij geldt als norm dat zij een rendement dient te realiseren van minimaal 15 procent van het geïnvesteerde eigen vermogen. Sommige redden dat niet. Zij kregen de wacht aangezegd. Als in 2000 het tij niet is gekeerd, worden ze in de uitverkoop gedaan.
De woningbouwsector, die vorig jaar 3900 huizen afleverde, verkeert als geheel zelfs in de rode cijfers, met zowel in 1995 als in 1996 een nadelig saldo van om en nabij 5 miljoen gulden. Oorzaak volgens Baar: „Een zwakke organisatie, in een markt met toch al marginale marges”. Enkele vestigingen werden samengevoegd, directeuren zijn vervangen. Die maatregelen moeten ertoe bijdragen dat over 1997 „een klein plusje” uit de bus rolt.
Een desinvestering had plaats in Schiedam. Daar beschikte NBM-Amstelland over een thermische grondreinigingsinstallatie. Na aanhoudende verliezen besloot de raad van bestuur vorig jaar tot ontmanteling. Verder kreeg de fabriek Filamat in Harderwijk, die golfplaten produceert, een andere eigenaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's