Half miljoen geëist tegen Dow Benelux
Chemieconcern ernstige nalatigheid verweten
MIDDELBURG - Tegen het chemieconcern Dow Benelux uit Terneuzen is gisteren voor de rechtbank in Middelburg een boete van een half miljoen gulden geëist.
Het bedrijf wordt ernstige nalatigheid verweten bij het plaatsen van een verlengstuk op een afsluiter bij EUewoutsdijk op 18 november vorig jaar. Daardoor is ruim 248.000 liter nafta met het kankerverwekkende benzeen de sloten, de weilanden en een deel van de Westerschelde ingelopen.
In totaal moest er 1500 kubieke meter vervuilde grond worden afgegraven. De hele schoningsoperatie heeft Dow Benelux circa drie miljoen gulden gekost.
Volgens officier van justitie mr. A. de Lange had Dow het ongeval kunnen voorkomen door het passtuk op de voorgeschreven wijze te laten fabriceren in plaats van er een haastklus van te maken. Ook had het personeel in de controlekamer veel te laat in de gaten dat er iets mis was bij het pompstation.
In de optiek van de officier was er duidelijk sprake van een voorwaardelijke opzet; het gedrag van Dow vroeg om moeilijkheden. Allerlei procedures werden volgens De Lange met voeten getreden.
Ophef
Total Nederland, die de nafta vanuit het Vlissingse Sloegebied naar Dow Benelux pompt, wordt eveneens vervolgd wegens grove nalatigheid. Daar ontdekte men in de controlekamer door een alarm dat er plotseling druk was weggevallen. Twee uur later werd er pas gereageerd op het alarm en gemeld dat er iets mis was.
In een eerste reactie op de rechtszitting zegt woordvoerder W. van Loon nogmaals dat het bedrijf de gang van zaken betreurt. „Het streven van Dow is er vanzelfsprekend op gericht incidenten als deze ten koste van alles te voorkomen”, zegt hij. „Als zich desondanks toch een calamiteit voordoet, moeten we het wel ontdoen van alle ophef en in een juist perspectief plaatsen. Daar heeft de officier van justitie kennelijk weinig oog voor willen hebben”.
Context
Volgens Dow is het incident het eerste tijdens het dertigjarig gebruik van de leiding. „Op het moment dat wij het wisten, hebben we alles gedaan wat mogelijk was. De gezondheid is geen moment in gevaar geweest”, aldus Van Loon. „Door het strafrechtelijk ingrijpen wordt de zaak in een context geplaatst waar hij niet hoort. Dow heeft zeker niet de lekkage met opzet veroorzaakt”.
De rechter doet op 24 april uitspraak.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's