Protest tegen zondagse melklevering
RMU-avond voor verontruste veehouders in regio Scherpenzeel
SCHERPENZEEL - In de regio Scherpenzeel is onder melkveehouders onrust ontstaan doordat zuivelonderneming VHL Schoonrewoerd sinds 1 april de melk ook op zondag ophaalt. Tijdens een hijeenkomst van de sectie landbouw en visserij van de RMU werd gisteravond opgeroepen gezamenlijk een dam op te werpen tegen deze ontwikkeling.
Veel boeren rond Scherpenzeel leveren de melk aan VHL Schoonrewoerd, een onderneming met zo’n 1100 leden. Het bedrijf is het eerste in de regio dat op zondag de melk ophaalt. Campina/Melkunie rijdt wel op zondag, maar niet in de Gelderse Vallei omdat veel boeren daar tegen zijn. Ook Nestle haalt rond Scherpenzeel ’s zondags geen melk op.
De avond was belegd op initiatief van de hervormde gemeente van Scherpenzeel. De plaatselijke predikant ds. P. Molenaar stuitte in het pastoraat op de dwang van melkfabrieken om boeren en melkrijders op zondag te laten leveren.
„Melk ophalen op zondag is in deze tijd niet nodig. De melk bederft niet in de tank”, aldus de predikant, die mediteerde over Naboth. „Het is de vraag wat gehoorzamen aan de Heere ons waard is. Het kostte Naboth zijn leven. Ziende op Christus kunnen we gehoorzaam zijn aan Gods geboden. Niet omdat het moet, maar uit liefde tot Hem”.
Voorbeeldbrief
Binnen de sectie landbouw en visserij van de RMU is over dit onderwerp nog nauwelijks nagedacht. Stafmedewerker J. G. N. Schreuders roept op de krachten te bundelen en samen een dam op te werpen tegen deze ontwikkeling.
De RMU zal wellicht een voorbeeldbrief ontwerpen die de boeren aan de zuivelfabriek kunnen sturen. Bovendien denkt de RMU aan het opstellen van leveringsvoorwaarden waarin een artikel over de zondagsrust wordt opgenomen, alhoewel bestuurslid G. P. van Dorp erkende dat de sectie voor zoiets eigenlijk te klein is.
Schreuders zag de avond als een eerste aanzet tot bezinning. Mogelijk kan er een werkgroep gevormd worden waarvan een afvaardiging met de zuivelondernemingen in gesprek treedt. Vanuit de zaal klonk de oproep aan boeren en burgers geen producten te kopen die door bedrijven die op zondag werken, geleverd worden.
Weinig reacties
In de reacties van de boeren klonk vrees door voor gezamenlijke afspraken tussen de zuivelondernemingen, zodat op termijn alle melkfabrieken VHL Schoonrewoerd zouden volgen. Vergeleken met vroeger kunnen de boeren ook veel minder gemakkelijk overstappen naar een andere melkfabriek.
Een boer uit Streefkerk verbaasde zich erover dat er richting VHL zo weinig gereageerd werd. „In de laatste regiovergadering is er geen woord over gesproken”, aldus een verontruste agrariër uit de Alblasserwaard, waar ook veel VHL-boeren wonen.
RMU-bestuurslid J. van de Lagemaat wees daarbij op de schuld van veel christelijke boeren die vorig jaar op één zondag van het jaar melk leverden aan de fabriek. 1 april viel toen op maandag. Door de melk ’s zondags te leveren, konden boeren maximaal profiteren van de superheffing als ze hun quotum nog niet volgemaakt hadden.
Volgens ds. Molenaar is er een weg terug. „Als die zonde gedaan is, mag dat als schuld beleden worden. Bij de Heere is een weg terug”. Dat mag volgens hem ook richting melkfabriek doorklinken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's