Apeldoorn herdenkt Wilhelmina
Sponsors draaien op voor grootste deel van kosten inhuldigingsfeest
APELDOORN - Apeldoorn viert volgend jaar een 1 miljoen gulden kostend feestje. Met een week van festiviteiten wil de Stichting Viering Inhuldiging Koningin Wilhelmina de ambtsaanvaarding van Nederlands eerste koningin herdenken. Een groots feest van 28 augustus tot en met 6 september 1998 met nationale allure, dat het imago van de stad Apeldoorn moet opvijzelen.
In het leven van Koningin Wilhelmina heeft de Veluwse plaats een belangrijke rol gespeeld. Zij resideerde in de zomer op paleis Het Loo en ging er na haar aftreden wonen. Wat dat betreft is er geen betere plaats, zo vindt de stichting, om de herdenking te vieren. Bovendien is het eeuwfeest zo’n beetje de laatste gelegenheid waarbij mensen „die Koningin Wilhelmina nog gekend hebben” betrokken kunnen worden.
Voor de reeks van festiviteiten, waaronder een aubade, een kermis, vuurwerk, een klederdrachttentoonstelling en een optocht van onder andere koninklijke koetsen hoeven de Apeldoomers niet diep in de buidel te tasten. De stichting, onder voorzitterschap van mr. I. Fillius, gaat ervan uit dat sponsors meer dan de helft van de benodigde 1 miljoen zullen opbrengen.
Als het bedrijfsleven minder scheutig is dan de stichting verwacht, krijgen de festiviteiten een kleinere omvang dan gepland. Fillius is daar overigens niet bang voor. Een veertigtal ondernemingen heeft al belangstelling voor financiering van het feest getoond. De sponsors kunnen gewoon geld op tafel leggen of een bepaald project financieren. Het is niet de bedoeling dat koetsen met reclameborden van hun sponsor aan de optocht op zondag 6 december deelnemen. „Het moet allemaal passen bij de allure van het evenement”.
Koninginnedagen
Als het aan de stichting ligt, wordt de herdenking van de inhuldiging van Wilhelmina een feest dat de intocht van de Canadese bevrijders twee jaar geleden in Apeldoorn in de schaduw stelt. De intocht is wel de inspiratiebron van de initiatiefnemers. Adjunctdirecteur drs. E. Elzenga van rijksmuseum Paleis Het Loo en verbonden aan de stichting zag toen oud en jong feestvieren op een manier die hem aan de Koninginnedagen van vroeger herinnerde.
„Koningin Wilhelmina was op 31 augustus jarig. Dat was de laatste dag van de vakantie en het was altijd mooi weer”. De nostalgie van die vervlogen tijden herleeft op 5 september als oudere Apeldoomers op het voorplein van paleis Het Loo de aubade zullen brengen. „De herinnering grijpt heel veel mensen aan”, aldus Elzenga.
Het feest moet iets hebben van de uitbundige wijze waarop een eeuw geleden Nederland de ambtsaanvaarding van de eerste koningin vierde. Wilhelmina was op 6 september 1898, toen zij ingehuldigd werd in Amsterdam, al acht jaar Koningin. In 1890 erfde zij als 10-jarige de Nederlandse troon. Op haar achttiende beloofde zij het Nederlandse volk naar vermogen te zullen dienen.
De inhuldiging ging met enorme festiviteiten gepaard. Zo was er in Amsterdam een tentoonstelling van klederdrachten. Na afloop kreeg de jonge Koningin de kostuums. Via het rijksmuseum belandden ze ten slotte in het Openluchtmuseum. Volgend jaar september is een deel van die ‘koninklijke’ collectie, aangevuld met streekdrachten van Turken, Marokkanen en Surinamers, in het Apeldooms Historisch Museum te zien.
Calèche
Het hoogtepunt van de festiviteiten, de tocht van aangespannen wagens door Apeldoorn, valt op zondag 6 september, wat niet iedere Apeldoomer zal waarderen. Aan de tocht doet in ieder geval de blauwe calèche, die Koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging gebruikte, mee. Het open rijtuig is daarvoor door Koningin Beatrix beschikbaar gesteld. De calèche zal worden voorafgegaan door een ere-escorte. De Britse, Spaanse, Deense en Zweedse vorstenhuizen zullen uitgenodigd worden om met een rijtuig aan de optocht mee te doen.
Het Loo, Wilhelmina’s favoriete paleis, eert haar voormalige bewoonster met een tentoonstelling. Aan de hand van kleding van de Koningin zullen gebeurtenissen uit haar leven worden getoond. Om de herinnering aan de vorstin levend te houden, wordt op 5 september volgend jaar voor de Grote Kerk in Apeldoorn een standbeeld onthuld. De kunstenares Greet Grottendieck maakte een beeld van de Koningin in de bloei van haar leven. Of bij de onthulling of bij een van de andere festiviteiten een lid van het koninklijk huis aanwezig zal zijn, is nog onbekend.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's