Indonesische kerken bezorgd over toekomst
Gezamenlijke verklaring spreekt overheid aan
OEGSTGEEST (ANP) - De Indonesische kerken maken zich zorgen over de toekomst van hun land, de plaats van christenen m de samenleving, het toenemend geweld en de verwoesting van kerken. Vertegenwoordigers van traditionele kerken, pinkster- en evangelische groepen, baptisten, Zevende-Dags Adventisten en het Leger des Heils hebben die zorg geuit in een gezamenlijk uitgegeven verklaring.
Dat heeft de zendingsraad van de Nederlandse Hervormde Kerk in Oegstgeest gisteren laten weten. In de reactie ”Roeping en verantwoordelijkheid voor de toekomst” roepen de kerken de overheid op tot „zelfonderzoek” en „handhaving van de grondwet”.
Volgens de kerken hebben christenen recht op een volwaardige plaats in de Indonesische samenleving. „Zij vormen geen erfenis uit de koloniale tijd, maar zijn een substantieel en creatief deel van het onafhankelijke land. Vele christenen waren en zijn betrouwbare en strijdbare nationalisten”, aldus de verklaring, die onder meer met het oog op de algemene verkiezingen van eind mei is geschreven. Gelijke rechten en veiligheid voor christenen en Chinezen dienen te worden geëffectueerd, schrijven de kerken.
Kritisch moment
De kerken signaleren ook een „stagnatie in het ontwikkelingsproces” van Indonesië. Door machtsmisbruik, intimidatie en kleinering van het volk is het vertrouwen in de ontwikkeling volgens de kerken afgenomen. „Het is een kritisch moment in de geschiedenis. Geweld en onlust laaien van tijd tot tijd op. Anti-Chinese en antichristelijke gevoelens manifesteren zich”. Een eerlijke verdeling van de welvaart is noodzaak, aldus de verklaring.
Ook over het toenemend aantal kerkgebouwen dat in Indonesië wordt verwoest, maken de kerken zich grote zorgen. Uit cijfers in de verklaring blijkt dat tussen juni 1996 en maart 1997 64 kerken zijn vernield, vooral op Java en Zuid-Sulawesi.
Volgens de interkerkelijke stichting Open Doors, die zich inzet voor vervolgde christenen, zijn in 1996 in totaal 315 kerken verwoest of tot sluiting gedwongen uit angst voor vernielingen en brandstichtingen. De organisatie baseert zich daarbij op gegevens van het Forum van christenen in Indonesië.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's