Vakenssector vreest strengere maatregelen
Weer drie nieuwe gevallen van varkenspest
DEN HAAG - De varkenssector vreest door de vele recente uitbraken van varkenspest strengere Europese maatregelen. Vandaag vergaderde het Permanent Veterinair Comité van de Europese Unie over de Nederlandse aanpak van de besmettelijke ziekte. Of dit zal leiden tot scherpere maatregelen was vanmorgen nog niet duidelijk.
Door verschillende uitbraken is het gebied waar een vervoerverbod geldt de afgelopen dagen gestaag uitgebreid. Hoewel de varkenspest nog steeds geconcentreerd blijft rond de Peel, wordt de kans op een verdere verspreiding van de besmettelijke ziekte steeds groter geacht. Een extra reden daarvoor is de mogelijke verspreiding via sperma van de door de ziekte getroffen KI-stations in Venhorst en Wanroy.
Sinds medio februari geldt al een exportverbod voor levende varkens. Een woordvoerder van het ministerie van landbouw wilde vanmorgen niets zeggen over mogelijke stappen van het Permanent Veterinair Comité. Omdat de ziekte zich uitbreidt, wordt volgens de sector de kans op scherpere maatregelen steeds groter.
Gisteren zijn opnieuw drie nieuwe gevallen van varkenspest geconstateerd, waarmee het totaal op 87 komt. Een van de nieuwe gevallen deed zich voor in Soerendonk, een gebied waar tot dusver geen varkenspest voorkwam. Daar geldt nu ook een vervoerverbod. Soerendonk ligt bovendien dicht tegen de Belgische grens. Het Belgische ministerie van landbouw heeft vanmorgen in Noord-Limburg een vervoerverbod ingesteld.
Geruchten
De varkenspest in Soerendonk deed zich voor op een bedrijf met 1050 dieren. In Deume ging het om 1200 varkens en in Mierlo om 720. Bij dit laatste bedrijf werd een speciale controle uitgevoerd omdat hier varkens waren geïnsemineerd met sperma van het KI-station in Wanroy. Dat de varkenspest daardoor is veroorzaakt, staat overigens nog niet vast, aldus Landbouw.
Het ministerie van landbouw heeft gisteren ontkend dat zijn Algemene Inspectie Dienst (AID) onderzoek doet naar geruchten dat varkensboeren opzettelijk hun beesten met varkenspest hebben besmet. Eerder op de dag bevestigde het departement zo’n onderzoek overigens nog. Volgens de geruchten zou de opzettelijke besmetting plaatsvinden uit financiële overwegingen.
Het gebruik van mengsperma om zeugen te insemineren is dinsdag met onmiddellijke ingang verboden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het mengen van sperma de verspreiding van varkenspest in de hand werkt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's