POLSSLAG
Kinderen en pillen
Apothekers moeten kinderen zo veel mogelijk rechtstreeks informeren over hun medicijngebruik. Wanneer kinderen zelf meer verantwoordelijkheden krijgen, gebruiken zij hun geneesmiddel zorgvuldiger. Het resultaat van het medicijngebruik kan dan sterk verbeteren.
Dit advies heeft het hoofdbestuur van de beroepsorganisatie voor apothekers, KNMP, aan zijn leden gedaan. Uit gesprekken met kinderen, ouders en artsen blijkt dat kinderen zich ver antwoor delijk er voelen voor hun eigen medicijngebruik als ze het hoe en waarom ervan begrijpen.
Apothekers kunnen in overleg met de ouders bepalen vanaf welke leeftijd een kind zelf medicijnen kan innemen. Dit verschilt per kind, aandoening en wijze van innemen. Chronisch zieke kinderen van zes jaar kunnen soms al geheel zelfstandig op de juiste manier hun medicijnen innemen, terwijl de ouder alleen een oogje in het zeil houdt.
Van 14 tot en met 18 april is het Kinderwerk in de apotheken. In die week is de voorlichting met name gericht op patientjes met astma of huid problemen. Deze aandoeningen komen bij jonge kinderen veel voor. Zo heeft 10 procent van alle kinderen in de basis schoolleeftijd in meer of mindere mate ast mak lachten. Slechts een derde van de kinderen gebruikt de geneesmiddelen volgens voorschrift. Ongeveer 200.000 kinderen jonger dan twaalf jaar hebben last van eczeem.
Tijdens de Kinderwerk kunnen ouders en kinderen terecht met vragen over geneesmiddelen die hun kind gebruikt. Dam bij kunnen zaken aan de orde komen als toediening, dosering, werking en bijwerking van de medicijnen. Ook praktische vragen, zoals „Mag dit geneesmiddel fijn worden gemaakt?” of „Mag het door de yoghurt?”
Onderzoek naar voeding en eierstok kanker
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen gaat onderzoek doen naar de effecten van goede voeding en voedings supplementen bij patiënten met eierstok kanker, meldt directeur M. Verstegen in het april nummer van het blad Uitzicht van de Moer man vereniging.
Het is de bedoeling dat een aantal patiënten naast de gangbare reguliere behandeling een aanvullende therapie krijgt in de vorm van volwaardige voeding in combinatie met vitaminen, mineralen en spoor elementen en enkele speciale stoffen.
Er is uit praktische overwegingen gekozen voor patiënten met eierstok kanker. „De gynaecologen zijn de enige specialisten die op dit moment mee willen doen. Bovendien is het eèn veelvoorkomende vorm van kanker”, aldus dr. A. Dofferhoff, woordvoerder namens de specialisten in het CWZ.
In de wetenschappelijke commissie die het onderzoek gaat begeleiden, hebben zitting de internisten dr. L. Kunst en dr. A. J. Houtsmuller, psycholoog prof dr. F. Vroon en epidemioloog prof dr. H. Valkenburg.
De patiënten gaan ‘super gezond’ eten, is de bedoeling, maar ze zullen geen Moermandieet volgen. Wel krijgen ze veel onbespoten groenten en fruit en hoge doses vitaminen in combinatie met bijzondere stoffen, zoals haaien kraak been. Dit kraakbeen bevat enkele stoffen die de lichaam afweer stimuleren en de aanleg van bloedvaten in tumoren remmen.
Internist Dofferhoff is vooralsnog niet overtuigd dat de resultaten van het onderzoek positief zullen uitvallen, maar sluit een positieve uitkomst ook niet zomaar uit. Directeur Verstegen van het CWZ noemt het komende onderzoek een goede zaak. „We beginnen kleinschalig, maar ik ben er niet rouwig om dat er maar één specialisten maatschap mee wil doen (…). Ik ben blij dat die doorbraak er tenminste is. Als het onderzoek goede resultaten oplevert, komt er vanzelf meer belangstelling. Doel van dit onderzoek is in de eerste plaats achterhalen óf voeding positief werkt op genezing. Hoe het werkt, is weer een volgende stap”.
Te veel fytinezuur in brood
Een groepje onderzoekers noemt het zeer gewenst dat er meer broodsoorten op de Nederlandse markt komen. Zij komen tot deze conclusie na onderzoek van volkorenbrood. Daaruit bleek dat dit brood een vrij hoog gehalte fytinezuur bevat. Dit zuur is slecht voor het zinkgehalte in het lichaam.
In het Nederlandse voedselpakket zijn volkorenbrood en vlees twee belangrijke zinkleveranciers. In volkorenbrood zit echter ook fytinezuur. Dit hecht zich aan zink, zodat het onvoldoende in het lichaam kan worden opgenomen. Een tekort aan zink kan verstrekkende gevolgen hebben, omdat alleen bij een voldoende hoeveelheid zink bepaalde vitaminen en andere waardevolle stoffen door het lichaam kunnen worden opgenomen. Een zinktekort leidt dan ook tot een verminderde weerstand.
De wetenschappers concluderen dat in Nederland nieuwe soorten volkorenbrood moeten worden ontwikkeld, die minder fytinezuur bevatten. Een andere oplossing is dat bakkers het brood langer laten rijzen. Fytinezuur wordt namelijk door het proces van rijzen afgebroken. De rijstijd bedroeg vroeger ongeveer vier uur. Tegenwoordig is dat, ter bespoediging van het productieproces in de nachtelijke uren, nog slechts anderhalfuur.
Het onderzoek werd gedaan door K. Bos van de Landbouwuniversiteit Wageningen en W. van Dokkum en G. Schaaf sma van TNO Voeding in Zeist.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's