Gasunie wil naar meer landen exporteren
Mogelijk contract met Tsjechen afgeketst
GRONINGEN (ANP) - De Gasunie is druk op zoek naar meer landen om gas naar te exporteren. Het bedrijf voert momenteel gesprekken met Polen, Hongarije, Oostenrijk, Slowakije en Slovenië.
„We willen er een aantal aan onze bestaande lijst toevoegen. Als dat lukt zijn we uitermate tevreden”, aldus directeur G. Verberg gisteren in een toelichting op het jaarverslag. Vorige maand ketste een exportcontract met de Tsjechen van 2 miljard kubieke meter per jaar af. Verberg vermoedt dat de Noren een lagere prijs boden.
Momenteel heeft de Gasunie vijf landen als klant. Van de export gaat 62 procent (28,3 miljard kubieke meter) naar Duitsland, gevolgd door België en Frankrijk, met ieder 6 procent. De exportcontracten waar Verberg op hoopt, zullen niet de omvang van de export naar Duitsland hebben. In 1996 exporteerde de Gasunie bijna de helft van de omzet. De totale omzet steeg door een koud 1996 13 procent naar bijna 94 miljard kubieke meter. In guldens was dat 18,7 miljard, 10 procent meer dan het jaar ervoor.
Zeebrugge
De Gasunie rekent momenteel ook serieus de mogelijkheid door om een eigen pijplijn tussen Den Helder en Groot-Brittannië aan te leggen. De kosten daarvan worden geschat op „honderden miljoenen guldens”. Onderhandelingen met de Belgen om Brits gas via de zogenaamde Interconnector, die in Zeebruge aan land komt, in Nederland te krijgen lopen stroef.
Het Belgische gasbedrijf Distrigas wil het monopolie op doorvoer houden en werkt de Gasunie tegen bij pogingen een eigen leiding in België aan te leggen. „We kunnen ook het Britse gas pas aan- de grens met België kopen”, stelt Verberg. De komende jaren hebben de Britten te veel gas. Over acht tot tien jaar wordt daar een tekort verwacht. De Gasunie wil graag leverancier worden voor de Britten of minimaal de gasstromen door haar eigen leidingen transporteren. De Gasuniedirecteur sluit niet uit een eigen directe lijn naar Groot-Brittannië aan te leggen en gas via de Belgen en de Interconnector te laten stromen. „Het kan beide”.
Industrie
Door het koude weer vorig jaar deed de Gasunie ook in het binnenland goede zaken. De binnenlandse afzet steeg 7 procent. Uitgesplitst naar klanten gebruikte de distributiebedrijven 16 procent meer, de glastuinbouw 9 procent en de industrie 5 procent meer.
De elektriciteitscentrales namen 18 procent minder af. Dit komt voornamelijk doordat de pas geopende Eemscentrale direct gas uit Noorwegen betrekt. De Gasunie denkt dat de afzetdaling bij de elektriciteitsbedrijven zal doorzetten. Voor het komend jaar verwacht het bedrijf totaal 86 miljard kubieke meter gas af te zetten. Daarbij gaat het uit van normale temperaturen en een lichte groei bij industrie en kleinverbruikers.
Voor de komende 25 jaar is er 2470 miljard kubieke meter gas beschikbaar voor de Nederlandse markt. De Gasunie verwacht dat er 2040 miljard nodig is. „Er blijft dan nog een reserve over die goed is voor tien jaar binnenlands verbruik”, stelde Verberg.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's