Gouden Eeuw herleeft in provincie Groningen
Ook Schnitger-orgels in het middelpunt
LEEK - In de provincie Groningen herleeft de komende zomer de Gouden Eeuw. Provincie, musea en diverse stichtingen organiseren tentoonstellingen en exposities van wereldberoemde kunstenaars die aan het einde van de zeventiende en het begin van de achttiende eeuw in de provincie gewerkt hebben. Het Werk van schilder Hermanus Collenius staat centraal in de manifestatie.
Op een persconferentie in het Nationaal Rijtuigenmuseum in Leek gaven diverse participanten gisteren een toelichting op de „mega-manifestatie”, zoals directeur R. van der Lugt van het Groninger Museum het noemde. Het Groninger Museum is een van de belangrijkste organisatoren van de manifestatie, die van 8 juni tot en met 14 september gehouden wordt en veel nationale en internationale bezoekers naar Groningen moet halen.
In de periode 1650-1725 bloeide het artistieke leven in stad en provincie als nooit tevoren. „Terwijl de Gouden Eeuw in de rest van Nederland al op z’n eind liep, begon het hier in Groningen pas”, legde conservator E. Knol gisteren uit. „De mensen waren zo welvarend door de opbrengsten uit de Veenkoloniën”.
De kunstwerken zijn voornamelijk schilderingen, portretten, beeldhouwwerken, meubels, orgels en houtsnijwerk. Ze bevinden zich in de Groninger kerken en borgen, waar ze onderdeel zijn van het interieur. Helaas zijn in de loop der eeuwen veel van de kunstwerken over de gehele wereld verspreid geraakt.
Voor de Zomermanifestatie zullen diverse musea en stichtingen in Groningen alles in het werk stellen om de kunstvoorwerpen weer terug naar de provincie te krijgen.
Orgels
Veel van de in de Gouden Eeuw werkzame kunstenaars in stad en provide waren Groningers. De bekendste was de schilder Hermannus Collenius. Verder waren ook Allert Meijer en Jan de Rijk actief in stad en ommelanden. Beroemde kunstenaars van elders waren onder anderen Rombout Verhulst en Arp Schnitger. De laatste bouwde in Groningen bijna twintig orgels, die in Europa zeer vermaard zijn bij orgelliefhebbers. Schnitger verwierf in Groningen een goede naam door de realisatie van de technisch lastige ombouw van het orgel in de Martinikerk. Belangrijke adellijke families deden vervolgens grote schenkingen die de bouw van orgels in diverse andere kerken in de provincie mogelijk maakten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's