Paniek bij consument over bse blijft uit
Topkoe Nellie 190 had hoge melkproductie
DEN HAAG - De consument is niet in paniek geraalit door het tweede geval van gekke-koeienziekte (bse) in Nederland. Maandagavond werd bekend dat bij de koe Nellie 190 van veehouder T. Breedijk uit KoUum de dodelijke hersenziekte was aangetroffen.
Op 25 maart werd de zieke koe door de boer en de veearts bij de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees aangemeld. Na het veertien dagen durende onderzoek werd maandag duidelijk dat Nellie 190 aan bse leed. Gisteren werden de veertig melkkoeien en dertig stuks jongvee van hetzelfde bedrijf geruimd. De veertig schapen en tien geiten volgen nog.
Het bedrijf van veehouder Breedijk (48) heeft een goede naam. Al ruim vijftig jaar worden er Nellies gefokt. Nellie 190 was een topkoe van zes jaar oud en met een melkproductie van 14.000 kilo per jaar de beste van de stal van Breedijk. Het gemiddelde ligt op 10.000 kilo.
De consument heeft vrij kalm op het nieuwe bse-geval gereageerd. Het Voorlichtingsbureau Vlees kreeg gisteren op het gratis informatienummer amper tien telefoontjes per uur binnen. Volgens een woordvoerder van de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren is dat „veel minder dan verwacht”. Toen vorige maand in Wilp het eerste bse-geval opdook, stond de informatielijn nog roodgloeiend. Daags na het bekend worden van het nieuws meldden zich 1400 bellers. Dat aantal liep later op tot circa 2500. Woordvoerder S. Dijkstra van de productschappen stelt tevreden vast dat de consumenten er kennelijk van uitgaan dat rundvlees nog steeds veilig gegeten kan worden.
Een voorlichtingsbijeenkomst die de Fries-Flevolandse Land- en Tuinbouworganisatie (FLTO) gisteren in Kollum hield, is door ruim 150 boeren bezocht. Ze kregen informatie over bse, de besmettelijkheid ervan en de gevolgen. Uit de reacties van de boeren na afloop bleek dat hun onrust deels is weggenomen.
Kritiek
Voorzitter G. Roos van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond heeft kritiek op de bse-aanpak van minister Van Aartsen van landbouw. Hij vindt het te ver gaan om alle dieren op een boerderij waar de gekke-koeienziekte is geconstateerd, meteen te laten afmaken. „Het zijn drastische maatregelen puur voor het publiek, om te laten zien dat de minister écht iets doet, maar een werkelijk veterinaire achtergrond ontbreekt. Bse is geen besmettelijke ziekte”, aldus Roos.
Hij wordt bijgevallen door de Nederlandse Vegetariërsbond, die massale bse-slachtingen afwijst. Maar de officiële boerenorganisatie LTO-Nederland is het niet met Roos eens. „Wij staan vierkant achter de aanpak van de minister”, aldus een woordvoerder. „De situatie in Engeland heeft laten zien wat er gebeurt als je bij deze ziekte verzuimt op tijd maatregelen te nemen”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's