Kollumers lijden in stilte mee
„Buitenstaander kan zich niet indenken wat die getroffen boer voelt”
KOLLUMERPOMP - Een tragedie, een drama. Burgemeester P. F. Visser van de gemeente Kollumerland lijdt in stilte mee met de boerenfamilie Breedijk. De veehouder uit Kollumerpomp kreeg gisteravond het bericht dat een van zijn runderen is besmet met bse, de gekke-koeienziekte. En dat is iets om zich grote zorgen over te maken.
Kollum, vanmorgen half acht. De pomphouder van het Texaco-tankstation net buiten het Friese.dorp is niet blij met de publiciteit die het tweede bse-geval in Nederland met zich meebrengt. „We zijn niet zo vaak in beeld, maar op deze manier hoeft het van mij ook niet. Dit is een ramp”. Ze vernam het bericht via de televisie. „Maar geen stukje Fryslan op de buis. Allemaal beelden van vorige gevallen”.
Veehouder T. Breedijk woont aan de Oosterboereweg. De vergelijking met het bedrijf van boer Ten Voorde in Wilp dringt zich op. Een kale vlakte, hier en daar een boerderij. Dranghekken voor het oprijpad moeten ongewenste bezoekers tegenhouden. De politie heeft de hele nacht gepost. Het pad is een paar honderd meter lang. Vanaf de weg is weinig activiteit te bespeuren. Een woonhuis, een stal met hoge kap eraan vast en daarachter nog een moderne loopstal.
Drie mannen van de AID hebben net een bezoek aan de familie gebracht. „Nee, wij zeggen niks”, meldt een van hen. Hij zet zijn laarzen in een bak met ontsmettingsmiddel. „Hoewel bse niet besmettelijk is, doen we dit toch. Het is gewoon een standaardregel”.
Buurman
De buurman van de getroffen boer, Sonneveld senior, wil het wel toegeven: „Ik heb slecht geslapen”. De oude man veegt wat kuiïvoer onder de snuiten van zijn koeien. „Ik hoorde het nieuws gisteravond om half acht. Dan schrik je wel. Je moet weten, het zijn onze beste vrienden”.
De zoon van Sonneveld is voorzitter van de afdeling Kollumerland van de regionale boerenorganisatie FLTO. „Hij is op het moment bij Breedijk op de boerderij. We proberen zoveel mogelijk te helpen. Ze komen om tien uur de beesten ophalen”. Die zijn vanochtend voor de laatste keer gemolken. „Niet door Breedijk zelf”, vermoedt Sonneveld.
De krasse baas noemt zijn buurman een topfokker, „zonder meer. Iemand met gevoel voor zijn dieren. Een buitenstaander kan zich niet indenken wat die man voelt als de vrachtwagens straks voorrijden. Ik hoop echt voor hem dat-ie een goede schadevergoeding krijgt”.
Sonneveld kent ook de verhalen over het veevoer als mogelijke besmettingsbron. „Je weet het niet, hè? De twijfel begint nu toch een beetje te komen. Het krachtvoer is een mengsel. Een boer heeft geen zicht op wat daar precies in zit”. De veehouder vermoedt niet dat fabrikanten met het voer rommelen. „Maar je weet het nooit. De een probeert het altijd weer een paar dubbeltjes goedkoper te doen dan de ander”.
Ruiming
Vanuit dorpshuis ”De Kolle” vertrekt om negen uur een bus met vertegenwoordigers van de media in de richting van de boerderij van Breedijk. Via via belandt de bus achter de stal. Ma3r ook vanaf deze plaats is weinig meer te zien dan wat veewagens. Het inladen is begonnen.
Het hoofd van de ruimingsoperatie H. J. Postema van het ministerie van landbouw legt uit dat ook hier de gebruikelijke procedure wordt gevolgd. „Alle herkauwers moeten geruimd. Het gaat om ongeveer veertig koeien, dertig stuks jongvee, veertig schapen en tien geiten”. De beesten worden geslacht, waarna het orgaanmateriaal naar het ID-DLO in Lelystad wordt gestuurd. „We streven ernaar om binnen veertien dagen de uitslag binnen te hebben”. Het natrekken van de stamboom van de zieke koe door middel van onder andere de gele oormerken is overigens al begonnen.
Aangeslagen
De taxatie van de veestapel had gisteravond plaats. Twee mensen van het ministerie plus een beëdigd taxateur die de boer zelf heeft uitgekozen, hebben de waarde geschat. Postema kan alleen zeggen dat dat „in goede harmonie, zonder strubbelingen” is verlopen. Blijkt uit de testen dat de geruimde dieren niet zijn besmet met het bse-virus, dan kan Breedijk op korte termijn weer met zijn bedrijf beginnen. Postema; „Dat komt goed. De omgeving springt de familie goed bij. Dat was in Wilp trouwens ook het geval”.
Burgemeester Visser is de hele nacht in touw geweest. „Gisteravond heb ik de familie bezocht. Ze zijn aangeslagen, vanzelf. Maar de boer doet geen rare dingen. Hij was min of meer een beetje voorbereid. Twee weken geleden constateerde hij dat een van de koeien ziek was. De veearts vertrouwde het niet helemaal. En dan blijkt dat het bse is. Het is hard voor hem”. De burgemeester hoopt van harte dat het ziektegeval een incident is.
Buurman Sonneveld is het daarmee eens. „Het zal je veestapel maar zijn. Ik moet er niet aan denken. We hebben hier een naam hoog te houden. Wereldwijd komen fokkers naar Friesland. Zelfs Japanners weten ons te vinden”.
Grommend rijden de vrachtwagens de Oosterboereweg op. Op weg naar het slachthuis. De bus met cameramensen en fotografen volgt. „Dat is me wat, die media”, verzucht Sonneveld. Hij zag gisteravond op de televisie beelden van een spartelende koe op een spekgladde stalvloer. „Op die vloer kon nog geen gezonde koe staan. Zelfs u zou daar uitglijden. Ik bedoel maar, sensatie heb je zo”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's