Een oase tussen de lessen door
Fontanus-leerlingen doen bijbelstudie om elkaar te bemoedigen
Het is niet simpel om voor je geloofsovertuiging uit te komen wanneer je bijna als enige in de das naar de kerk gaat. Je kunt de dan best eenzaam voelen en alleen, zelfs op een christelijke school. Op het Johannes Fontalus College in Barneveld hebben ze daar iets op gevonden. Om de week komen zo’n twinig kerkelijk meelevende jongeren rond de opengeslagen Bijbel bij elkaar. In de andere week zingen ze liederen met giaren of piano. Zoals ze zelf omschrijven: een oase tijdens de drukte van het schoolleven.
Handgeklap klinkt op de begane prond van het schoolgebouw. Het s dinsdag, één uur. In de grote pauze zijn ruim vijftig jongeren haar het muzieklokaal gekomen, Een record! Mare-Jan en Gertan bespelen de gitaren. Leraar Van Swetselaar houdt de opgegeven liederen bij. De verzoeknummers staan op het bord. Bij gebrek aan een stoel ploffen de jongeren op de grond. De bundel wordt opzijgelegd om met gebaen mee te bewegen. De liederen zijn bekend.
Dominee
Alle leeftijden zijn in het lokaal vertegenwoordigd. Van brugpiebers tot leerlingen van klas zes. Bij de bijbelstudie die op vrijdagmiddag wordt gehouden, is dat anders. ”Oase” is bedoeld voor jongeren van de bovenbouw: klas vier, vijf en zes. Die bijbelstudiegroep draait al heel wat jaartjes. De oprichter zit niet meer op school. Hij is dominee geworden.
Twee jaar terug is er voor jongere leerlingen iets op poten gezet, ”Foryoutoo”. Ook dit groepje organiseert bijeenkomsten rond de Bijbel. Waarom zo’n strikte scheiding van leeftijd? „Jongere leerlingen hebben een totaal andere leefwereld dan oudere. Ze hebben andere interesses. Dat merk je”.
Hanneke, Rieneke, Gertjan, Mare-Jan, Christy en Hendrik-Jan zitten alle zes in de bovenbouw van de Barneveldse school. Ze zijn enthousiast over de middelbare opleiding, maar vooral over de activiteiten van hun groepje. De jongeren promoten die ook naar buiten toe. „Als de bruggen komen kijken of ze deze school leuk vinden, staat er een stand”.
De actievelingen kwamen in een vrij uur bij elkaar om het een en ander uit te leggen over het reilen en zeilen van de christelijke bijeenkomsten op hun school. „Misschien ook een idee voor anderen”, voegen ze eraantoe.
Iedereen op school kan aan de activiteiten van de beide groepen meedoen. Her en der in het gebouw hangen affiches die leerlingen naar de vaste lokalen moeten lokken. Als evangelisatie? Hanneke: „Dat is niet het eerste doel. Al komen wel enkele buitenkerkelijken naar het zingen en de bijbelstudie toe. Het is de bedoeling om elkaar als christenen te bemoedigen en te versterken, zodat we er weer met frisse moed tegenaan kunnen”.
Na schooltijd
Er is geen deelnemerslijst voor de bijbelstudie. Er is geen bestuur, geen organisatieteam. Als je zin hebt, kom je. Anders niet. De activiteiten zijn vrijwillig. Toch komen steeds weer tientallen jongeren opdagen. Zelfs wanneer het bijbelstudie-uur na schooltijd valt.
Christy: „Bij ”Foryoutoo” is de drempel vrij hoog. Het is in die leeftijd nog heel belangrijk bij de groep te horen. Je ligt er zo uit. De oudere leerlingen zijn meer op zichzelf. Die hebben hun eigen mening gevormd”. Gertjan: „Je moet ergens voor staan. Vorig jaar kwam er een groep voor de leut. Dat stoorde”.
Het is volgens de zes jongeren niet gemakkelijk om als christen tussen veel onkerkelijken naar school te gaan. „Wat moet je doen wanneer je iemand hoort vloeken? Hoe moet je ermee omgaan als je bijna als enige nog naar de kerk gaat? Of waar jongeren alleen maar naar de kerk gaan omdat ze moeten? Je moet van tevoren goed nadenken wat je gaat zeggen. Je wordt soms finaal de pan in gehakt”.
Marc-Jan heeft dit nog niet meegemaakt: „Je merkt wel een verschil tussen de hogere en lagere klassen. De oudere leerlingen zijn toleranter. Oké, geloof jij dat? Prima. Ik niet”.
Kleur bekennen
Door naar ”Oase” te gaan, beken je kleur. Ook tegenover onkerkelijke klasgenoten. Dat is echt niet altijd gemakkelijk. Hendrik-Jan: „Als je duidelijk aangeeft dat je naar de bijbelstudie gaat en waarom, dan doen mensen daar niet moeilijk over Wanneer je schuchter overkomt, het probeert te verbergen, maken ze je het moeilijk”. Aan de andere kant moet je volgens Hendrik-Jan niet te ”evangelisch” overkomen. „Als klasgenoten je ook maar een beetje van een bekeringsmentaliteit verdenken, gaan hun stekels recht overeind staan”.
Wat hebben de jongeren zelf aan de activiteiten? „Veel”. Mare-Jan: „Het ligt volgens mij aan de kerk waar je naartoe gaat. Zijn er daar al veel dingen te doen, dan heb je waarschijnlijk minder behoefte aan Oase”, De anderen herkennen dit. Toch is het volgens de meiden niet zo dat je bij veel activiteiten vanuit de kerk niet naar de bijbelstudiegroep gaat. „Je heb op school mensen nodig van wie je weet dat ze hetzelfde denken. Dat maakt alles een stuk gemakkelijker”.
Vrienden
Hendrik-Jan: „Je krijgt binnen de school een bepaalde groep van wie je méér weet. Je kent mensen bij de naam, weet in welke klas ze zitten, maar je kent elkaar ook beketer Twee jaar geleden hadden we een kamp in Ermelo. Terag op school groet je elkaar in de gang. Dat is leuk. Door met elkaar bijbelstudie te doen; maak je vrienden”.
Gertjan: „Je kunt praten. Je denkt hetzelfde. Maar je moet uitkijken voor het sektegevoel. Wij alleen zijn de beste. Daar heb ik ook geen zin in”. Mare-Jan: „Je kunt altijd op de anderen terugvallen. Bij problemen of zo zijn er altijd mensen naar wie je toe kunt”.
Hendrik-Jan: „We Witten niet de hele dag als christenclan bij elkaar. Als kerkjongere kun je net zo goed met ‘gewone’ jongeren omgaan. Je staat midden in de wereld”.
Christy: „Toch ga je gemakkelijker met christenen om., Je kent elkaar. Je hebt elkaar bemeegenomen naar ”Oase” of ”Foryoutoo”. Je richt je meer op hen, omdat je denkt aan hen betere vrienden te hebben”. Allemaal hebben ze daarnaast ook genoeg niet-christenvrienden op school. Mare-Jan: „Maar die vriendschap is dan net iets oppervlakkiger. Met christenvrienden praat je, met anderen keet je. Ook al is dat niet zo strikt gescheiden”.
„Met christenvrienden praatje, met anderen keetje. Ook al is dat niet zo strikt gescheiden”
„Als klasgenoten je maar een beetje van een bekeringsmentaliteit verdenken, gaan hun stekels recht overeind staan
„Oké, geloof jij dat? Prima. Ik niet”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 7 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 7 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's