Goede prediking dringt verschillen naar achteren
Chr. geref. ambtsdragers discussiëren over conflictbeheersing
AMERSFOORT - „Veel strijdpunten in onze kerken moeten de innerlijke armoede camoufleren. Als de gemeenschap met Christus verschraalt, komen in een gemeente allerlei conflicten”. Tot deze constatering kwam prof. dr. W. van ’t Spijker zaterdag tijdens de landelijke conferentie van ouderlingen en diakenen in de Christelijke Gereformeerde Kerken. De conferentie had als thema ”Conflictbeheersing m de gemeente van Christus” en was een vervolg op die van 1992.
De emeritus hoogleraar liet het niet bij zijn vaststelling. Hij gaf ook de remedie. „De ben ervan overtuigd dat onze kerken een stootje kunnen hebben als we goed preken. Dan komen de mensen in de ban van het Woord en raken verschillen op de achtergrond. We praten dan niet meer in termen van ‘zwaar’ en ‘licht’”.
Hoewel de gemeente het lichaam van Christus is, komen er „wonderlijk genoeg” conflicten voor. „De vraag is of we er zo mee om kunnen gaan dat ze hanteerbaar zijn”. Hij stelde dat huidige spanningen in zijn kerkverband deels te maken hebben met de eigen aard van de geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Kerken. „Die hebben sinds jaar en dag onder ons geleefd”.
De spanningen schijnen echter toe te nemen. In de eerste plaats hebben sommigen de behoefte om het Evangelie ook in rapport met de tijd te verkondigen. In de tweede plaats lijkt volgens prof. Van ’t Sijker de mogelijkheid aanwezig dat bij anderen weer „wellicht uit vrees of uit reactie” een stille verstarring optreedt.
Gebrek aan kennis
Door allerlei veranderingen, met name in de laatste 25 jaar, kunnen in gemeenten makkelijker conflicten ontstaan. De lector noemde de secularisatie, die overal om zich heen grijpt. „De fundamenten van het geloof zijn geruisloos aangetast, ook onder ons”. Daarnaast veroorzaakt „een schrijnend gebrek aan kennis” een vacuüm. „Wat er aan gezonde ervaring onder ons gevonden werd, heeft hier en daar plaats moeten maken voor een zucht naar persoonlijke beleving, die tot norm is geworden”.
Ook nieuwe vormen van gemeenteopbouw en liturgische aangelegenheden kunnen tussen gemeenteleden verwijdering geven. „We kunnen ook denken aan de relatie met, wat men zou kunnen noemen, aanverwante gereformeerde kerken. Waar een deel van de gemeente sterk verlangt naar een nauwer samenleven met kerken van gereformeerd belijden, kan een ander deel dit in het geheel niet meemaken”.
Prof. Van ’t Spijker gaf de ongeveer tweehonderd ambtsdragers enkele stellingen mee met betrekking tot conflictbeheersing in de gemeente. Naast wijsheid, onbaatzuchtige liefde tot God en de gemeente, geduld en christelijk zelfvertrouwen, is er ook bijbelse nuchterheid nodig. „Een mens moet kunnen loslaten. Hij moet vooral vrij zijn van hartstocht, overdrevenheid, die hem de ware proporties uit het oog doen verliezen”.
Praktische adviezen
Relativeringsvermogen is voor een ambtsdrager onmisbaar. „Zonder dat zal elk conflict ons innerlijk beschadigen. We kunnen ons best doen; meer niet”. Ook oprechte trouw mag niet ontbreken. „Die moet blijken; en zal vooral uitkomen in de kleine dingen die nooit in de notulen komen”.
Tijdens de vragenbeantwoording kregen de ambtsdragers tal van praktische adviezen van de lector en van dagvoorzitter D. Koole. Een greep: „Bij conflicten moet de kerkenraad als één geheel naar buiten treden, ook al is er intern verschil van mening”. „Probeer onenigheid tijdens de kerkenraadsvergadering nog dezelfde avond uit te praten”. „Kies woorden altijd zorgvuldig en zeg nooit zómaar wat”. „Kerkenraadsleden moeten kunnen zwijgen”. „Op sommige kwesties kun je als kerkenraad beter helemaal niet ingaan; die lossen zichzelf op”.
Een ambtsdrager uit Woerden vroeg zich af wat in de gemeente nu hoofden wat bijzaken zijn. Als voorbeelden van middelmatige zaken noemde prof Van ’t Spijker de wijze van zingen en het staand of zittend het avondmaal gebruiken. Het valt hem op dat juist dergelijke dingen de grootste scheiding geven tussen gemeenteleden onderling. „We kunnen beter spreken over de wezenlijke zaken. Een goede prediking is hierbij van grootbelang”.
Ouderling Van Maanen uit Veenendaal vroeg zich af of niet veel onenigheid teruggaat op het ontbreken van bevindelijk leven. „Met dat laatste bedoel ik dat de Heere Jezus centraal staat”. Prof. Van ’t Spijker: „Dat is de hele zaak, hè. Als dat ontbreekt, komt de frictie vanzelf. Maar als we onze eigen conflictsituatie met God hebben leren kennen, dan vallen onze onderlinge conflicten weg”.
Geloofsonzekerheid
„Wat kan vandaag nog rechtzinnig heten en wat moeten we als vrijzinnig aanmerken? Is de grens tussen die twee nog aan te geven?” Deze vragen wierp voorzitter D. Koble op tijdens zijn openingstoespraak. Veel predikanten worstelen volgens hem met de geloofsonzekerheid waarmee onze tijd gevuld is. „Hemel en hel zijn, tot in orthodoxe kringen toe, goeddeels uit het beeld van de prediking verdwenen. Ook het spreken en denken over de lichamelijke opstanding van Jezus Christus uit de dood geeft zelfs onder orthodoxe theologen steeds meer een omschakeling te zien”.
Hij riep de ambtsdragers op tot bezinning. „Het wordt hoog tijd om ons te bezinnen op de betekenis en de waarde van de meest fundamentele geloofswaarheden. We moeten de vraag onder ogen zien of deze gangbaar kunnen blijven of dat onze visie daarop en de beleving ervan voor ons, en vooral ook voor onze kinderen, bijstelling behoeven”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 7 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 7 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's