Kandidaat-voorzitter Rots: De RPF is gewoon de beste
AMSTERDAM - Ze is „de verpersoonlijking van de RPF-jongeren”. Ze is „jong, sprankelend, gedurfd, kordaat, gedreven”. Ze gaat fris „op zoek naar mensen die overtuigd moeten worden van de boodschap welke wij met zijn allen willen uitdragen”. Ze heeft „lef, ambitie en doorzettingsvermogen”.
Zo presenteert het interim-bestuur van de RPF-jongeren zijn nieuwe kandidaat-voorzitter. Vandaag houden de jonge RPF’ers in Amersfoort hun ledenvergadering en zullen zij daar vrijwel zeker de 25-jarige Gerdien Rots uit Amsterdam kiezen tot hun voorzitter.
Een klein slagje wil ze wel om de arm houden. „Ik ben kandidaat-voorzitter. Uiteindelijk moet de ledenvergadering de beslissing nemen. We moeten de leden serieus nemen”, zegt Gerdien voorzichtig.
Met dat laatste doelt ze op de moeilijkheden die er binnen de RPF-jongerenorganisatie zijn geweest. Er komt niet zomaar een interim-bestuur. Het oude bestuur van de jongerenorganisatie stapte in eind november vorig jaar in zijn geheel op. Er waren verschillende vacatures en het werk kwam op de schouders van enkelen terecht. Dat gaf onderlinge spanning. Het deed de toenmalige voorzitter, mevrouw Esmée Wiegman-van Meppelen Scheppink, besluiten op te stappen en de rest volgde haar.
Het interim-bestuur heeft volgens de beoogde voorzitter „heel goed werk” verricht. Het heeft ervoor gezorgd dat de organisatie doordraaide. Bovendien investeerden ze veel tijd en energie in gesprekken met alle betrokken. Dat resulteert erin dat vele oud-bestuursleden mee blijven draaien.
Idealen
Mejuffrouw Rots -ze hoopt nog deze zomer te trouwen- is opgegroeid in een gereformeerd-vrijgemaakt gezin in de Achterhoek. Ze deed de havo in Aalten en ging vervolgens naar de gereformeerde pabo in Zwolle. Ze wilde altijd al als juffrouw voor de klas staan. Maar na twee jaar bleek de opleiding toch niet de goede keus te zijn en stapte ze over naar de gereformeerd sociale academie, die ook in de Overijsselse hoofdstad is gevestigd. In 1995 rondde ze de haar studie maatschappelijk werk af.
Haar gedachten stonden ondertussen niet stil. Toen ze stage liep bij de kinderbescherming in Den Haag, kwam ze keihard voor de vraag: Waarom dit leed en waarom blijft dit zo doorgaan? Waarom pakken we het niet structureler aan? Wat we nu doen is dweilen met de kraan open. Dat geldt ook wereldwijd, zo merkte Gerdien tijdens een vier maanden durende rondreis door Zuidoost-Azië.
Momenteel studeert ze politicologie met als specialisatie internationale betrekkingen. Ze hoopt daarmee nog dit jaar klaar te komen en gaat dan het liefst als beleidsmedewerker bij een derdewereldorganisatie aan de slag.
„Ik heb grote idealen. De mis in de maatschappij de liefde en de verbondenheid met God. Daaraan zal ik niet zo veel kunnen veranderen, dat besef ik. Het leed is ook een gevolg van de zondeval, maar ik hoop toch in mijn eigen leven voor de mensen om me heen iets van de liefde uit te stralen”.
„Vanuit die gedrevenheid wil ik ook graag het werk binnen de RPF-jongeren oppakken. Het is een stukje maatschappelijke betrokkenheid wat me hiertoe drijft, niet de overtuiging: Ik ben de beste. Dat moet allemaal nog maar blijken of ik het kan. Eigenlijk vind ik het best een beetje eng”.
Openheid
Hoe komt iemand uit een vrijgemaakt nest nu bij de RPF terecht? Het antwoord daarop ligt bij de stage in Den Haag. „Ik was toen erg betrokken bij de vragen van het geloof. Ik kon toen niet trots zijn op de gereformeerd-vrijgemaakte kerk. Ik ontmoette te weinig openheid naar en respect voor andere christenen. Dat heeft me doen besluiten mijn lidmaatschap op te vragen. Ik wil me overigens op geen enkele manier afzetten. Mijn vriend is vrijgemaakt en we overwegen daar na ons huwelijk lid te worden. Ik constateer op het punt van openheid en respect ontwikkelingen ten goede in de vrijgemaakte gemeenten”.
In deze zoektocht belandde Gerdien Rots in politiek opzicht bij de RPF. Daar ontmoette ze de openheid en het respect waarnaar ze verlangde. Ze volgde met veel genoegen de RPF-kaderschool. Een van de dingen die ze daar leerde, is dat een politieke partij behalve op ideologie en beïnvloeding zich ook moet richten op integratie. „Een politieke partij moet met beide benen in de samenleving staan, moet betrokken zijn en haar boodschap uitdragen. We hebben een rijk woord voor de wereld”, aldus de kandidaat-voorzitter.
Dat beschouwt ze ten diepste als haar opdracht: het zoeken naar wegen om christelijke waarden en normen in de maatschappij te brengen. „Een beginselpartij heeft een boodschap voor iedereen. Het gaat om de publieke gerechtigheid en die kom je op alle beleidsterreinen tegen: bij de verdeling van de welvaart, bij het tegengaan van winstmaximalisatie, bij het streven naar duurzame groei, bij het beschermen van de zwakke, maar ook bij het thema’s rond vervoer en niet te vergeten de ethische vragen”.
Coalities
Over de middelen en de werkvormen wil beoogd voorzitter Rots graag met ‘haar’ bestuursleden overleggen. Zelf wil ze best „verrassende coalities” sluiten, bijvoorbeeld met vakbeweging en milieuorganisaties.
De contacten met de jongerenorganisaties van SGP en GPV vindt ze erg belangrijk. „De verbrokenheid in kerk en politiek is jammer. Dat is ook een gevolg van de zonde. We moeten streven naar meer eenheid. Als je de krachten bundelt, sta je sterker. Ik verwacht dat de tijd ons tot meer samenwerking dwingt. Het is niet meer uit te leggen”.
Als het komt tot meer samenwerken, dan moet het RPF-denken wel de leidraad zijn: „Openheid voor velen die de Bijbel als Woord van God aanvaarden en respect voor alle mensen die binnen dit kader hun geloof beleven. Dat ontmoet ik nog te weinig bij SGP en GPV. Het vrouwenstandpunt van de SGP deel ik niet, maar dat staat samenwerking met hen niet in de weg. Ik heb begrepen dat de contacten tussen de RPF- en SGP-jongeren beter zijn dan tussen RPF’ers en GPV’ers. Maar uiteindelijk is de RPF gewoon de beste”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's