Russisch parlement maakt oorlogsbuit tot staateigendom
Veto Jeltsin op kunstschatten opgeheven
MOSKOU (DPA/ANP) - De Russische Tweede Kamer heeft gisteren een wet aangenomen die bepaalt dat tijdens de oorlog door het leger uit Duitsland meegenomen kunstwerken staatseigendom worden. In Rusland bevindt zich ook de van oorsprong Nederlandse Koenigscollectie, die uit Duitsland werd meegenomen.
President Jeltsin had eerder zijn veto uitgesproken oer de wet. Maar die is nu met de voorgeschreven tweederde meerderheid aangenomen. Als ook de Eerste Kamer haar met tweederde meerderheid goedkeurt, moet Jeltsin haar ondertekenen en van kracht laten worden.
Jeltsin zei eerder bij het uitspreken van zijn veto dat het parlement geen rekening had gehouden met „in het internationaal recht algemeen aanvaarde regels”. Jeltsin zei bang te zijn dat de Russische positie in de betrekkingen met onder meer Nederland verslechtert. Zijn regering is wel voor het behouden van de kunstschatten. Maar zij vindt dat dat niet via het eenzijdig aannemen van een wet moet gebeuren, doch dat hierover een overeenkomst moet worden bereikt via onderhandelingen met Bonn.
Duitsland eist al jaren van Moskou de teruggave van de fabelachtige oorlogsbuit, met 200.000 kunstvoorwerpen, twee miljoen zeldzame boeken en drie kilometer archieven. Een van de bekendste kunstschatten is de Schat van Priamus, die in 1873 werd opgegraven in wat vermoedelijk Troje was.
De uit Rotterdam afkomstige Koenigscollectie werd in de oorlog door Duitsland gekocht. Het is echter geen Duitse collectie, omdat alle transacties met de nazi’s na de oorlog illegaal zijn verklaard. Nederland beschouwt de Koenigscollectie daarom nog steeds als bezit.
Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen (OCW) reageerde gistermiddag laconiek. Het gaat ervan uit dat genoemde internationale regels toch zwaarder zullen wegen.
Göring
Uit documenten uit 1944 van de Amerikaanse regering en de OSS, de voorloper van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, blijkt dat Hermann Göring, een van de belangrijkste leiders van de nazi’s, in de Tweede Wereldoorlog ongeveer tweehonderd uit Nederland geroofde kunstwerken naar Spanje heeft laten brengen. Het ging om kunstwerken die de Duitsers uit de Amsterdamse galerie Goudstikker hadden gestolen. De documenten geven geen details over de kunstwerken, maar volgens de Britse spionagedienst waren er werken van Rembrandt, Rubens en Jan Steen bij.
Göring, die de doeken in zijn collectie had opgenomen, liet ze naar Spanje brengen door zijn persoonlijke vertegenwoordiger, Alois Miedl. Uit de documenten blijkt dat de Spaanse regering toentertijd een deel van de schilderijen heeft opgekocht. Maar het is niet duidelijk of de regering in Madrid ze aan de eigenaren heeft teruggegeven of dat ze in Spanje zijn gebleven. De doeken zouden 100.000 tot 500.000 peseta’s (nu ongeveer 17.000 tot 85.000 gulden) waard zijn geweest, maar de waarde van sommige zou aanmerkelijk hoger hebben gelegen.
Göring, onder meer verantwoordelijk voor de opbouw van de Duitse luchtmacht onder Hitler, stond bekend als een verwoed verzamelaar, niet alleen van uniformen, maar ook van schilderijen. Hij werd in 1946 door het tribunaal in Neurenberg ter dood veroordeeld en pleegde enkele uren voor zijn executie zelfmoord.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's