Handig handboek voor doe-het-zelver
Consumentenbond: „Begin niet zonder overleg aan gevaarlijke klus”
Er wordt wat afgeklust m Nederland. Het gros van de doehet- zelvers draait zijn hand niet om voor binnenschilderwerk, behangen en timmerwerk. Velen durven zich echter niet te wagen aan de riolering, water-, gas- en elektriciteitsinstallatie en de telefoon, hoewel ze dat wel zouden willen. De angst voor klussen aan de verschillende installaties is overigens goed te begrijpen. Wie ondeskundig hieraan prutst, kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen.
Om de wat geoefende doe-het-zelver over de streep te trekken, heeft de Consumentenbond een boek samengesteld over zelf klussen. Het boek wil meer inzicht geven in het werken aan verschillende installaties. Aan de orde komen alle basistechnieken en de belangrijkste voorschriften en eisen van de leverende bedrijven. Niet alleen de simpele werkjes (zoals het vervangen van een kraanleertje) worden onderhanden genomen, er wordt ook informatie gegeven over het uitvoeren van onderhouds- en reparatiewerk en het vernieuwen en uitbreiden van de installaties.
Veiligheid
Als een rode draad loopt door het boek de waarschuwing om niet zomaar aan een klus te beginnen. „Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat hij of zij zelf verantwoord kan en niet kan. Lees eerst zorgvuldig de betrokken hoofdstukken en beslis daarna of u aan de gang gaat. Vraag vooral toestemming waar dit vereist is. Schroom ook niet aanvullende informatie te vragen aan de vakleverancier bij wie u uw materialen aanschaft. Zet nooit de veiligheid van uzelf en anderen op het spel, want dat is een financiële besparing beslist niet waard”, is het advies van de Consumentenbond.
Voordat de nodige klussen onder de loep worden genomen, geeft het boek eerst een overzicht van de te gebruiken materialen, de benodigde gereedschappen en technieken. Zo wordt duidelijk gemaakt hoe een koperborstel, pijpbuigtang en waterpomptang eruitzien en waarvoor ze gebruikt worden. Bij de verschillende technieken is op een duidelijke tekening te zien hoe bijvoorbeeld een koperen pijp gebogen kan worden, hoe koper en messing gesoldeerd moeten worden en hoe een pvc-buis op andere materialen aangesloten wordt.
Naast deze informatie worden zowel eenvoudige als moeilijke klussen begrijpelijk beschreven, met veel verduidelijkende tekeningen. Te denken valt aan het zelf aansluiten van de wasmachine en het fornuis, kraan- en stortbakreparaties, installeren van closetpot, douche en bad, aanbrengen van lichtpunten en schakelaars, verhelpen van elektriciteitsstoringen en het aansluiten van een extra telefoontoestel.
Mengkraan
Het boek voor klussers geeft naast de technische informatie ook aan veel praktische zaken volop aandacht. Zó wordt bij het installeren van de douche op het nut van een thermostatische mengkraan gewezen. Een vaak voorkomend probleem is immers de temperatuurverandering van het douchewater op het moment dat op een ander tappunt (aangesloten op hetzelfde warmwatertoestel) de warmwaterkraan wordt opengedraaid. Voor degene die onder de douche staat, is het vaak happen naar adem als hij dan een ijskoude douche over zich heen krijgt. Met een goede thermostatische mengkraan op een grote geiser die meer tappunten bedient, is dit probleem te voorkomen. Als ergens anders in huis de kraan opengaat, zal de watertemperatuur in de douche constant blijven, al kan de hoeveelheid water wel afnemen.
Dat veiligheid vooropstaat, blijkt wel uit de informatie die wordt gegeven over het onderhoud van een geiser. „Bezint eer u begint aan het onderhoud van een geiser. Zeker de keukengeiser is een ‘hoogbelast’ toestel, dat bij onvakkundig geknutsel algauw koolmonoxide gaat produceren, met alle gevaren van dien”. Bovendien is de keuken vaak een kleine ruimte, waar de ventilatie nogal eens te wensen overlaat. Een niet-afsluitbare ventilatievoorziening mag dan ook nooit tochtdicht worden gemaakt.
Aardleiding
Het leuke van dit boek is dat zowel de beginnende als de doorgewinterde klusser er het nodige van kan opsteken. Bij het onderwerp elektriciteit bijvoorbeeld vliegen de termen je niet gelijk om de oren. Er wordt eerst begrijpelijk uitgelegd wat volt, ampère, ohm en watt inhoudt en wat een aardleiding, wandcontactdoos, groepenkast of koppelcontactstop is. Ook hier wordt weer op de nodige veiligheidsmaatregelen gehamerd. „Maak voordat u aan de elektrische installatie gaat werken de hele installatie of het betrokken deel ervan spanningloos. Zet de betrokken groepsschakelaar in de meterkast om en haal pas daarna de stoppen eruit. Controleer dan toch nog met een spanningtester of er inderdaad geen spanning meer staat op alle afzonderlijke draden. Bedenk dat in één ruimte de verlichting en de stopcontacten op verschillende groepen kunnen zitten”.
N.a.v. ”Zelf klussen: Water, elektriciteit, gas, telefoon en kabel-tv”, samengesteld door de Consumentenbond; uitg. Kosmos - Z & K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 1996; 214 blz.; prijs ƒ 24,50 voor leden, ƒ 29,90 voor niet-leden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's