„Christelijk toekomstperspectief is in kerken een schaars artikel”
CSFR houdt landelijke toerustingsdag over student als getuige
UTRECHT - „Het is een uitdaging om nieuwe wegen te zoeken voor het christelijk getuigenis. We zullen eraan moeten wennen dat we staan in een postchristelijke maatschappij, waarin we leven als Friezen in de Randstad. Wat vroeger vanzelfsprekend was, moeten we nu uitleggen”.
De apostolaatscommissie van de studentenvereniging CSFR belegde gisteren haar tweejaarlijkse landelijke toerustingsdag. Prof. W. ter Horst, emeritus hoogleraar orthopedagogiek in Leiden, hield een lezing over ”Mijn getuigen”.
De lector noemde het voorleven van de positieve kanten van de christelijke religie een belangrijk middel om te getuigen. „Er bestaat een beeld dat we weinig mogen. Stel daar het christelijke toekomstperspectief tegenover. Dit is een schaars artikel in de kerken, waar we liever spreken over ‘vroeger toen het beter was’. Maar juist het spreken over het komende Koninkrijk is een oase in de woestijn van het leven en een voorsmaak van het beloofde land”.
Hartverwarmend
Prof. Ter Horst voelde weinig voor een beargumenteerde discussie over het geloof „Ik voel me er niet goed in thuis en ben er bang voor. We moeten elkaar niet met de Bijbel in de hoek drijven. Dat komt niet over. De geef de voorkeur aan het getuigend gesprek en het persoonlijk verhaal”.
In het getuigenis moeten we rekening houden met de behoeften van de moderne mens, zei de Leidse pedagoog. „Bieden wij iemand die wel eens aan het Evangelie wil proeven een stuk veiligheid en geborgenheid? Het lijkt erop dat evangelische groepen met hun hartverwarmende gastendiensten daar veel beter raad mee weten. In het geloof mogen zintuigen volop meedoen”, zei Ter Horst. „In mijn eigen kerkelijke gemeente branden we kaarsen, speciaal voor de kinderen. Zij kunnen dan iets van het geloof zien, voelen en ruiken. We hopen dat door het zintuiglijke heen het geheim van het Evangelie overkomt”.
Tijdens het middaggedeelte van de toerustingsdag waren er vier workshops. Evangelist C. J. van den Boogaart koos als thema ”Waarom ik niet zwijgen mag”. „Als Christus in je leven komt, kun je niet zwijgen”. De evangelist uit Bunde noemde de christelijke gemeente een broedplaats om jongeren te leren getuigen. „Maar helaas moedigen kerken vaak weinig aan om te evangeliseren”.
Rond het begrip ”vriendschapsevangelisatie” ontstond een levendig gesprek. Van den Boogaart noemde persoonlijke contacten een van de sterkste punten in het evangelisatiewerk. „Zo ging de eerste christengemeente ook te werk. Wees niet bang dat vrienden zich bedrogen voelen als je hen over de Bijbel vertelt. Je smeert hen niet iets aan, maar brengt hen in contact met de unieke boodschap van Jezus Christus”.
Dr. R. van Woudenberg, filosoof aan de Vrije Universiteit, stelde de rol van Godsbewijzen in het getuigend gesprek aan de orde. „Ik zie deze bewijzen als redeneringen om de rationaliteit van het geloof in God aan te tonen. Zulke redeneringen zullen iemand niet tot het vertrouwen in God brengen; ze hebben dus beperkte waarde. Maar voor mensen die gevoelig zijn voor redelijke argumenten kunnen ze aangeven dat religie niet beperkt blijft tot zingeving maar ook rationeel acceptabele uitspraken over de waarheid kan doen”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 31 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 31 Pagina's