De drukke dertigers
De jonge mannen van nu kijken anders tegen de huishouding aan dan vorige generaties. Dat concludeert sociologe drs. Marianne Grünell in het boek ”Mannen die zorgen, zijn de kerels van morgen” (uitg. Van Arkel, Utrecht, 1997; 158 blz.; ƒ 29,90). Tussen 1975 en 1995 zijn mannen wekelijks gemiddeld drie uur meer aan de huishouding en verzorgingstaken gaan besteden. Vrouwen gingen in dezelfde periode bijna drie en een halfuur minder aan dit werk spenderen.
De invoering van het vak verzorging, sinds 1993 verplicht in het onderwijs aan 12- tot 15-jarigen, kan eraan bijdragen dat deze trend verder doorzet, meent drs. Grünell. Overigens constateert ze dat het bij veel jongens ontbreekt aan realiteitszin, als het gaat om de combinatie van een betaalde baan en zorg thuis. „De dubbele agenda van de jongens is terug te vinden in de generatie van de dertigers. Meer dan volledige inzet op het werk wordt gepaard aan een grote inzet thuis. Vandaar dat die generatie mannen het tegenwoordig zo druk heeft”.
De inzet van de man in de huishouding bestaat voor een belangrijk deel uit koken en voor de kinderen zorgen. „In de jaren vijftig werd koken als een bedreiging van de mannelijke identiteit gezien. Nu laten mannen zich erop voorstaan dat ze kunnen koken. Het liefst iets exclusiefs. Alleen huishoudelijk werk, zoals het boenen van de wc, ligt nog altijd moeilijk”, stelt Grünell.
Door de bank genomen besteden vrouwen volgens naar twintig uur per week aan huishoudelijk werk, terwijl mannen minder dan tien uur voor hun rekening nemen. Bij tweeverdieners ziet ze „een redelijk gelijke verdeling van het werk binnenshuis en buitenshuis”. In nogal wat huishoudens waarin man en vrouw beiden een baan hebben, komt bovendien enkele uren per week een betaalde hulp over de vloer.
Het ideaal van mevrouw Grünell is dat mannen op den duur masaal voor een 32-urige werkweek tekenen, zodat ze meer ruimte hebben voor het vaderschap, de afwas en de boodschappen. Ze gaat er daarbij wel van uit dat de vrouw ook buitenshuis werkt. Belangrijker dan een gelijke verdeling van betaald en onbetaald werk tussen man en vrouw vindt de sociologe dat de stereotiepe beelden slijten. „Dat mannen het idee kwijtraken dat ze een volledige baan moeten hebben om mee te tellen”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 31 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 31 Pagina's