Labour definitief over op markteconomie
Blair: Vanaf nu sparen om te investeren
LONDEN (AFP) - De Britse Labour-partij bevestigt in haar verkiezingsmanifest dat de socialisten onder leiding van partijleider Tony Blair zich definitief tot de markteconomie hebben gewend.
De partij belooft de Britten de belastingen niet te verhogen, te streven naar een inflatie van ten hoogste 2,5 procent en duizenden jongeren aan werk te helpen. Als de partij de verkiezingen van 1 mei wint, zal zij prioriteit geven aan verbetering van het onderwijs.
Bij de presentatie van het manifest, gisteren, onderstreepte Blair dat Labour, door hem steevast New Labour (het Nieuwe Labour) genoemd, zijn plannen uit het verleden, die op hogere belastingen en meer overheidsuitgaven uitkwamen, definitief heeft begraven. „Vanaf nu moeten wij sparen om te investeren”, zei de partijleider. Hij daagde iedereen uit aan te tonen dat het manifest, dat hij een „contract met het volk” noemde, niet radicaal is. Maar het is een radicalisme dat „in het centrum ligt, modem, naar de toekomst kijkend en geheel in harmonie met de tijd en de instincten van het hedendaagse Groot-Brittannië”, meende Blair.
Labour wil de Public Health, de nationale gezondheidszorg, verbeteren, de strijd tegen jeugdcriminaliteit versterken en de leden van het Hogerhuis die hun zetel in de Britse eerste kamer aan hun geboorte te danken hebben het stemrecht ontnemen. Bovendien zal de partij het minimumloon invoeren en de pensioenen jaarlijks aan de prijsstijging aanpassen.
Krant
De partij wil Groot-Brittannië binnen de Europese Unie de leidende rol geven „waaraan zowel het land als de unie behoefte heeft”. Als de regering besluit toe te treden tot de Economische en Monetaire Unie (EMU) zullen de Britten zich daar in een referendum over kunnen uitspreken. In tegenstelling tot de Conservatieven zal een regering-Blair het sociaal handvest in het Verdrag van Maastricht ondertekenen.
Volgens de opiniepeilingen ligt Labour ver voor op de Conservatieve Partij, die sinds 1979 onafgebroken aan de macht is. Een woensdag gepubliceerde opiniepeiling bracht de voorsprong van Labour tot 14 procentpunten terug, maar volgens een peiling die de Conservatieve krant The Times gisteren publiceerde, ligt Labour liefst 27 procentpunten voor (55 tegen 28).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 31 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 4 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 31 Pagina's