Droge voeten in een gebouw vol water
Waterland Neeltje Jans bouwt voor 14 miljoen gulden moderne attractie
NEELTJE JANS - Hoe blijven bezoekers te midden van zoveel watergekletter droog? Dat is een van de grootste raadsels van het nieuwe toeristische centrum dat Waterland Neeltje Jans samen met liet ministerie van verkeer en waterstaat voor 14 miljoen gulden realiseert op het voormalige werkeiland voor de Oosterscheldewerken. „Het waterpaviljoen is een dijk van een attractie”, zegt woordvoerder T. C. J. Sluijter.
Gletsjers, geisers, ijswanden en een daverende regenbui. Werkelijk alles wat met water te maken heeft, kornt aan bod in het spectaculair vormgegeven Waterpaviljoen op Neeltje Jans. Vanaf de autoweg over de stormvloedkering lijkt het gebouw nog het meest op een aangespoelde walvis. De zwartgeverfde kop van het gedraaide, 120 meter lange bouwwerk ligt in het water van de Oosterschelde, de aluminimum staart in het zand van het werkeilandje.
Binnen leggen timmerlui, schilders en elektriciens de laatste hand aan het Waterpaviljoen. Nog een maand, dan gaan de deuren voor het eerst open voor publiek. De organisatie zal toeristen koeltjes welkom heten: de entree bestaat uit een tunnel van ijs. Na de kassa volgt het pad langs een sprankelende beek in de richting van spuitende geisers, waterputten, een branding en een getijde.
Inhaalslag
Met de nieuwe attractie hoopt Waterland Neeltje Jans het bezoekersaantal weer op te vijzelen. De aandacht van toeristen voor de exposities over de Deltawerken, onder meer in het ir. J. W. Topshuis, nam de laatste jaren steeds verder af. Kwamen er op het hoogtepunt van de belangstelling jaarlijks zo’n 400.000 mensen over de vloer, twee jaar geleden waren dat er nog maar 310.000.
Een eerste inhaalslag heeft de organisatie inmiddels gemaakt! Vorig jaar bleek de Waterspeelplaats voor kinderen een groot succes. Ook een nieuw bassin voor bruinvissen van het Dolfinarium in Harderwijk wekte veel nieuwsgierigen. „Vorig jaar kwamen er 350.000 bezoekers”, aldus Sluijter. „Met het Waterpaviljoen zullen we die opgaande lijn zeker voortzetten”.
Bij de bouw van de attractie is ook het ministerie van verkeer en waterstaat betrokken. Het neemt de helft van de kosten voor zijn rekening. Sluijter vindt de samenwerking logisch. „Het ministerie is als eerste verantwoordelijk voor het beheer van het water in ons land. Voor Verkeer en Waterstaat is het eiland een ideale plek om het verhaal van het hedendaagse waterbeheer te vertellen: het meest spectaculaire stokje Nederlandse waterbouw, de stormvloedkering, ligt voor de deur”.
Panta Rhei
Panta Rhei, zo heet de nieuwste attractie van Delta Expo, die zijn eigen naam onlangs wijzigde in Waterland Neeltje Jans. „We kozen voor Panta Rhei omdat daarmee exact wordt aangegeven wat we de bezoekers willen laten ondergaan: alles stroomt. Niets staat er stil, alles beweegt, drupt, vloeit en sist. Mensen kunnen voelen, horen, ruiken en zien. Aan elk zintuig hebben we gedacht”.
Het ontwerp van het gebouw sluit op dat concept naadloos aan. Bezoekers moeten zich af en toe vasthouden aan de wand. De wandelpaden zijn allesbehalve waterpas. Het plafond, gemiddeld zo’n zeven meter hoog, loopt vloeiend over in de scheve en bochtige muren. „De architect heeft een hoogstandje geleverd. Ook de aannemer heeft werkelijk een huzarenstokje uitgevoerd. De stalen spanten die het dak dragen, maken onmogelijke buigingen”.
Waterland Neeltje Jans maakt volgens Sluijter vooral duidelijk hoe verrassend en sensationeel water is. „Zodra iemand binnenkomt, vergeet hij de rest van de wereld”, zegt hij. In de rijp van de ijstunnel verschijnen teksten, geprojecteerd via laserstralen. Als ze oplossen, laten ze een spoor van druipende druppels achter. Waterdruppels werken een paar stappen verder als vergrootglazen waarmee bezoekers informatie kunnen lezen over gletsjers en hun rol in de kringloop van het water.
Halverwege het gebouw zorgt computerapparatuur ervoor dat de verlichting langzaam dooft. „Via mistdampen en laserstralen bootsen we een naderende regenbui na. Een snelle lichtflits en een daverende donderslag vormt de inzet van een fikse regenbui”, zegt Sluijter, wijzend naar de nog niet weggewerkte sproeikoppen waaruit het water naar beneden zal kletteren.
Niet minder spectaculair is volgens hem de heuse vloedgolf die over een van de wandelpaden heenslaat. Wie eronderdoor loopt, betreedt het gedeelte dat vooral over zout water gaat. Bezoekers komen er in aanraking met uiteenlopende aspecten van de zee: visserij, olieboringen en zeespiegelstijging.
Regenachtig weer
Met de aanleg van het Waterpaviljoen steekt Zeeland zijn hoofd ver boven het maaiveld uit, vindt Sluijter. „Dit is een attractie waarbij gebruik is gemaakt van hypermoderne technieken. Zeker bij regenachtig weer kunnen mensen hier uitstekend terecht”. De prijs voor een bezoek aan Waterland Neeltje Jans gaat na de opening van het paviljoen wel omhoog. Straks kost een entreebewijs voor volwassenen 20 en voor kinderen 15 gulden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's