LEESlint
Dooponderwijs
„In gedachten ben ik op bezoek bij jonge mensen die een kindje verwachten. Of bij ouders die al eerder met een baby bij de doopvont stonden. We gaan ons samen bezinnen op de betekenis en de bediening van de heilige doop”. Aan de hand van het doopformulier heeft ds. F. van Deursen een gespreks- en studieboekje over het sacrament samengesteld. De Nederlands gereformeerde predikant haalde zelf het doopformulier uit 1566 er bij. In die editie trof hij veel bijbelteksten aan. „Dit toont aan dat het dooponderwijs van a tot z op Gods Woord steunt”. In de uitgave vergelijkt ds. Van Deursen de doop met een verlovingsring. „Op die manier, namelijk in Gods belofte of toezegging of liefdesverklaring, bezitten wij Gods liefde”, schrijft hij. (Uitg. Buijten en Schipperheijn, Amsterdam; ISBN 90 6064 860 9; 55 blz.; ƒ 22,50).
Allemaal dominees
In het Utrechtse Catharijneconvent gaat morgen de tentoonstelling ”Vier eeuwen domineesland” van start. Bij het thema sluit de vijfde jaargang van het Jaarboek voor de geschiedenis van het Nederlands Protestantisme na 1800 aan. Het boek draagt de titel ”Predikant in Nederland (1800 tot heden)”. Vanuit zeer verschillende invalshoeken komt de dominee in het licht te staan. Drs. L. C. van Drimmelen bekijkt de rechtspositie van de predikant, dr. F. G. M. Broeyer de predikantsopleiding in de negentiende eeuw. De discussie over het ambtsgewaad in de kring van de afgescheidenen wordt gevolgd door dr. M. J. Aalders, terwijl dr. H. Florijn een bijdrage levert over oefenaars in de negentiende en de twintigste eeuw. Verder komen onder a.idere aan de orde de predikant als kinderboekenschrijver, de geschiedenis van de vrouw in het ambt en predikantsvrouwen rond 1917en 1972. De bundel is een veelzijdige, bonte en diepgravende studie naar de predikant in Nederland. (Uitg. Kok, Kampen; ISBN 90 242 9183 6; 299 blz.; ƒ 39,90).
Trouwen, scheiden, alleen blijven
Vragen over trouwen, scheiden en alleen blijven zijn altijd actueel geweest. Onze tijd maakt daar geen uitzondering op. De Nederlands gereformeerde ds. H. de Jong schreef drie preken waarin hij het onderwijs van de Heere Jezus in Matthéüs 19:1-12 probeert te actualiseren. Deze zijn gebundeld in het boekje ”Trouwen, scheiden en alleen blijven”. Moderne vragen gaat de auteur niet uit de weg. Ook het homohuwelijk komt aan de orde. Dat wijst ds. De Jong af omdat het huwelijk berust op het verschil tussen mannelijk en vrouwelijk dat God in de schepping heeft gelegd. Dat wil echter volgens hem niet zeggen dat de homofiele mens alleen moet blijven. „Er is plaats voor een relatie, gebaseerd op zijn aanleg”, brengt de predikant naar voren. „Ter wille van de hoererij is het goed dat iedere homofiel zijn eigen partner heef”, zo meent hij te mogen schrijven met een variant op een woord van de apostel Paulus. (Uitg. Kok, Kampen; ISBN 90 297 1492 x; 48 blz.; ƒ 14,90)
Over de zondvloed
Volgens veel gewerden is het spreken over de zondvloed in de archeologie een hobby van zonderlingen of van wetenschappers uiteen periode waarin ze niet beter wisten. Er is daarom, lezen we op de achterkant van ”De zondvloed in Nederland”, moed nodig om als geloog op zoek te gaan naar sporen van die geweldige catastrofe die in Genesis geschreven staat. De waterbouwkundigen en bodeiponderzoekers ing. H. Wiegers en ing. C. van der Louw zijn op zoek gegaan naar sporen van de zondvloed in Nederland. Ze doen dat in het besef dat het onmogelijk is vanuit de natuurkunde de geschiedenis van Gods grote daden te beschrijven. In hun boekje, dat in de serie ”Amersfoortse Studies” is verschenen, doen zij verslag van hun bevindingen. De auteurs gaan de discussie met vakgenoten niet uit de weg. Ze stellen overigens vast dat verschillende geologen, los van eventuele bijbelse gegevens, uitgaan van catastrofes als verklaring van allerlei geologische verschijnselen. (Uitg. Groen, Leiden; ISBN 90 5030 578 4; 51 blz.; ƒ 14,95).
Samen en gescheiden
Het Samen-op-Wegproces confronteert veel kerkgangers met de spanning tussen eenheid en gescheidenheid. In de kerken heeft zich een variëteit aan „geloofsstijlen” ontwikkeld, waaronder vormen van geloofsbeleving die elkaar lijken uit te sluiten. In ”Samen en gescheiden” zoekt de hervormde ds. B. Wallet een weg om met de verscheidenheid in de kerken om te gaan. De auteur, die secretaris is van de Raad van Deputaten Samen op Weg, wil met zijn boekje een aanzet geven tot een blijvend gesprek. (Uitg. Boekencentrum, Zoetermeer; ISBN 239 0553 9; 83 blz.; ƒ 19,90)
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's