Rellen in Minsk na akkoord met Moskou
Controversieel verdrag ondertekend
MOSKOU/MINSK (AP) - De Russische president, Boris Jeltsin, en zijn Wit-Russische ambtgenoot, Alexander Loekasjenko, hebben gisteren in Moskou het controversiële verdrag voor de integratie van de twee landen getekend. De ondertekening leidde in de Wit-Russische hoofdstad Minsk tot ongeregeldheden.
Een protesterende menigte van zo’n 4000 mensen gooide in Minsk met stenen, waarna de politie met de wapenstok ingreep. Meer dan zeventig mensen zijn opgepakt en drie agenten raakten gewond, zo meldde de politie. Volgens het oppositionele Volksfront en de mensenrechtenorganisatie Helsinkicomité zijn echter zeker tweehonderd mensen opgepakt en is het grootste deel van hen door de politie mishandeld.
President Boris Jeltsin benadrukte dat de twee landen niet één staat zullen vormen, maar dat beide landen soeverein zullen blijven. „Wij zullen onze gemeenschap niet in een eengeworden staat transformeren, maar in een unie van twee landen”, zei Jeltsin tijdens de ceremonie.
Beide landen zullen voortaan hun binnen- en buitenlands beleid coördineren. Het akkoord voorziet in samenwerking bij economische hervormingen, de oprichting van gemeenschappelijke transport- en energiesystemen, gezamenlijke militaire activiteiten en de mogelijke introductie van een gemeenschappelijke munt.
„Er is geen alternatief dan integratie met Rusland. Dat is de weloverwogen keuze van ons land”, zei de als autoritair bekend staande Loekasjenko na de ondertekening. Veel Wit-Russen vrezen echter dat het akkoord uiteindelijk zal leiden tot de volledige aansluiting bij Rusland. In Rusland denken tegenstanders dat de samenwerking ten koste zal gaan van de economische opbouw.
De regeringen van Rusland en Wit- Rusland hadden het verdrag voor de ondertekening niet gepubliceerd, wat tot verdere speculaties over een „geheime overeenkomst” leidde. Om die kritiek te weerleggen, tekenden Jeltsin en Loekasjenko gisteren behalve het integratieverdrag een voorlopige samenwerkingsovereenkomst waarover de komende weken in de parlementen en op straat kan worden gepraat.
Geen van de andere voormalige sowjetrepublieken heeft interesse getoond in deelname aan een unie met Rusland. In de Russische media werd het akkoord daarom meer toezegging tot samenwerking dan een echt akkoord genoemd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's