Cao rijksambtenaren: 2,8 procent meer loon
Dijkstal vindt akkoord aan de dure kant
DEN HAAG (ANP) - De ruim 100.000 rijksambtenaren krijgen dit jaar een loonsverhoging van 2,8 procent Volgend jaar krijgen ze er 2,4 procent bij. Dat is de kern van de cao die de bonden en minister Dijkstal van binnenlandse zaken gisteren hebben gesloten.
Dijkstal liet doorschemeren dat hij het cao-akkoord aan de dure kant vindt. „We zijn een stapje verdergegaan dan we hadden moeten doen”, aldus Dijkstal. Bij de eerste onderhandelingen wilde Dijkstal dit jaar helemaal geen structurele loonsverhoging geven en volgend jaar 1,5 procent. Hij wil niet zeggen hoeveel het akkoord kost.
Desondanks is de minister tevreden met het resultaat, omdat andere elementen van het akkoord gunstig voor hem zijn. Zo wordt er bezuinigd op een bepaalde regeling voor ziektekosten, al is dat minder dan hij had gehoopt. „U treft hier een minister die bij zichzelf denkt: het had een beetje anders gekund, maar het is toch een goed resultaat”.
Ook de vakbonden hebben water bij de wijn moeten doen. Zij eisten een salarisverhoging van 3 procent per jaar. Daarnaast wilden zij de eindejaarsuitkering structureel met 1 procent verhogen. In het akkoord wordt deze uitkering slechts met een half procent verhoogd, en dan nog incidenteel.
Onderhandelaar N. Altenburg van de Abvakabo is toch tevreden. „Je kunt je afvragen of het meer had kunnen zijn. Wij hadden het mooi gevonden als we die structurele verhoging van de eindejaarsuitkering van 1 procent hadden binnengehaald. Maar cao’s zijn er om compromissen te sluiten”.
Afkoop
Opmerkelijk is dat de vakbonden akkoord zijn gegaan met afkoop van vakantiedagen. Ambtenaren die dat willen en daar van hun chef toestemming voor krijgen, kunnen drie à vier dagen ”verkopen”. In de vorige cao heeft het de bonden nog veel moeite gekost om de werktijd juist te verkorten.
Verder is afgesproken dat honderd werkzoekenden een laagbetaalde baan krijgen, waardoor ze werkervaring kunnen opdoen. Daarnaast krijgen enkele honderden hoogopgeleide jongeren een tijdelijke baan aangeboden; deze mensen komen boven op het gebruikelijke aantal werknemers op de departementen.
De bonden leggen het resultaat met positief advies aan de leden voor. Ze verwachten dat de achterban instemt met het akkoord. Dijkstal denkt dat zijn „achterban” (het kabinet) geen grote bezwaren heeft tegen het duur uitgevallen akkoord. De minister heeft al in een eerder stadium hierover overlegd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's