Borst heeft honderden miljoenen extra nodig
Minister Zalm lijkt niet bereid meer geld te geven
DEN HAAG - Minister Borst van volksgezondheid heeft voor volgend jaar 500 à 700 miljoen gulden extra nodig om knelpunten in de gezondheidszorg op te lossen. Naar verluidt is minister Zalm van financiën echter niet bereid extra geld ter beschikking te stellen.
De 500 à 700 miljoen komt bovenop de 300 miljoen gulden die al bekend was. Zo bezien zou er in het verkiezingsjaar maximaal 1 miljard gulden extra nodig zijn. Binnenkort stuurt minister Borst een brief naar haar collega’s waarin haar wensen zijn verwoord.
De bewindsvrouw wil onder andere de wachtlijsten voor gehandicapten bij opname in gezinsvervangende tehuizen verkorten. Daarnaast moet er meer geld komen voor de thuiszorg en hulp in de verpleging. Verder leveren de maatregelen die het gebruik van geneesmiddelen terug moeten dringen onvoldoende geld op zodat ook daarvoor extra financiën nodig zijn. Ook vergoedt het ziekenfonds steeds vaker dure medicijnen, bijvoorbeeld tegen kanker of aids.
Minister Borst en staatssecretaris Terpstra hebben in deze kabinetsperiode steeds te maken met overschrijdingen op het budget. Tot nu toe hebben minister Zalm en de overige leden van het kabinet daar geen punt van gemaakt. Regelmatig is vanuit de overschotten op de sociale zekerheid geld overgeheveld naar Volksgezondheid.
Deze transacties waren gebaseerd op de afspraak in het regeerakkoord dat eventuele financiële problemen op het departement bij Borst een verantwoordelijkheid zijn van het gehele kabinet. Deze extra gelden kwamen bovenop de ‘gewone’ groei. In het regeerakkoord tussen PvdA, VVD en D66 is namelijk overeengekomen dat de uitgaven voor Volksgezondheid jaarlijks sowieso 1,3 procent mogen groeien.
Dit percentage is tot nu toe elk jaar fors overschreden. In 1995 kwam er 300 miljoen extra bij, vorig en dit jaar 600 miljoen. Voor volgend jaar tekende zich al een gat af van 300 miljoen. Dat blijkt nu richting één miljard te gaan.
De bereidheid om extra geld uit te trekken voor Volksgezondheid zou bij minister Zalm zijn afgenomen omdat er in het verkiezingsjaar 1998 extra geld beschikbaar moet komen voor koopkrachtreparatie en voor lastenverlichting. Ook wil het kabinet dit en volgend jaar extra geld uittrekken voor klassenverkleining. Bovendien zijn er niet zoveel meevallers als in de afgelopen jaren. Zalm verwacht voor dit jaar één a twee miljard minder uit te geven dan gepland.
Minister Melkert van sociale zaken houdt dit jaar beduidend minder over dan voorheen. Bovendien wil hij eventuele meevallers gebruiken om werkgevers een korting te geven op de lasten die zij moeten afdragen voor werknemers met de laagste inkomens. De bewindsman wil daardoor extra werkgelegenheid tot stand brengen. Verder staat hij erop dat de overheid de koopkracht voor de minima repareert.
Fondsen
Daarnaast kampt Melkert met tekorten in de sociale fondsen. Omdat het kabinet de premies te laag heeft vastgesteld, zijn de reserves voor ww, wao en aow verdwenen. Minister Zalm wil daarvoor twee miljard gulden beschikbaar stellen uit de schatkist. De rest moet binnenkomen door premieverhogingen.
Aanstaande vrijdag bespreekt het kabinet in eerste ronde deze problematiek als de voorjaarsnota aan de orde komt. De bewindslieden spreken dan ook verder over de verdere invulling van het zogenaamde aow-fonds. Het kabinet wil hieruit in de toekomst een deel van de oudedagsvoorzieningen betalen. Tot de instelling ervan is al eerder besloten, nu komt de concrete invulling aan de orde.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's