Hongersnood bedreigt allerarmsten in Albanië
Den Haag beslist vrijdag over troepenmacht
GENÈVE/TIRANA (AFP/- DPA) - Er komt hongersnood in Albanië als niet snel hulp wordt geboden. Dit constateren medewerkers van de Verenigde Naties. Voor zeker 400.000 Albanezen is het voedsel bijna op, aldus Christian Berthiaume, woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma van de VN, gisteren in Genève.
De getroffenen zullen voornamelijk leden van de naar schatting 140.000 armste families in het land zijn. Verder ook mensen die zijn aangewezen op verzorging door de staat, zoals circa 8000 wezen en verpleegden in ziekenhuizen en inrichtingen.
De prijs van voedsel stijgt dramatisch. De onveiligheid in het land hindert de distributie van de beschikbare levensmiddelen en de voorraden slinken razendsnel, aldus Berthiaume, die afgelopen week de situatie in Albanië heeft bekeken.
De VN willen doorgaan met het geven van voedselhulp en niet vrachten op een internationale troepenmacht. Die macht wordt op basis van een resolutie van de Veiligheidsraad binnen twee weken samengesteld om de humanitaire hulp aan Albanië veilig en effectief te laten verlopen.
Frankrijk stelde gisteren duizend man voor die strijdmacht beschikbaar. Nederland beslist vrijdag of het meedoet. Den Haag laat zijn besluit afhangen van het verslag van reizend ambassadeur De Marchand et d’Ansembourg, die morgen uit Albanië terugkeert. Hij leidt momenteel namens de Europese Unie een verkenningsmissie die in Tirana nagaat op welke wijze Europa economische en humanitaire hulp kan verlenen. Voorts bekijkt hij of verdere militaire bijstand noodzakelijk is.
Een eventuele Nederlandse bijdrage ligt politiek erg gevoelig. CDA en VVD hebben ernstige bedenkingen bij een militaire missie, PvdA en D66 willen een Nederlandse rol niet uit de weg gaan. De ministers Van Mierlo en Voorhoeve (Defensie) vinden dat Nederland als huidig EU-voorzitter eigenlijk niet langs de kant kan blijven staan.
Deelname Italië
Ondanks protesten en dreigementen van Albanese groepen is Italië van plan door te gaan met plannen voor deelname aan een internationale troepenmacht. De protesten komen onder meer van overlevenden van het Albanese schip dat vrijdag in de Adriatische Zee zonk. Volgens overlevenden is het Albanese schip gezonken nadat het tot tweemaal toe was geramd door een Italiaans korvet.
Italië moet de voorhoede vormen van het leger, vraarvoor ook Griekenland, Hongarije, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje en Turkije troepen hebben toegezegd. De Italiaanse minister van defensie, Beniamino Andreatta, voorspelde gisteren dat de strijdmacht al voor 10 april in actie is.
Voor de eerste keer sinds de rebellie losbarstte, heeft er gisteren een ontmoeting plaatsgevonden tussen de Albanese premier, Bashkim Fino, en rebellenleiders uit het zuiden van het land. De premier ging naar de zuidelijke stad Gjirokaster om afzonderlijk te spreken met „lokale leiders en overgebleven overheidsfunctionarissen”. Fino zei tegenover Albanese rebellenleiders dat de gevreesde geheime dienst, de Shik, is ontbonden. Er komt een nieuwe inlichtingendienst met een nieuw gezicht. „Van nu af aan is iedereen die zich voor een Shik-agent uitgeeft een leugenaar”, aldus Fino.
Geen amnestie
De Albanese president, Berisha, hield gisteren een wet tegen die amnestie moet verlenen aan bijna de helft van de gevangenen in Albanië. Het parlement had de wet donderdag aangenomen. Berisha wil evenwel personen die veroordeeld zijn voor misdaden tegen de menselijkheid en voormalige communistische leiders van de amnestie uitsluiten.
In Albanië is het nog verre van rustig. Ziekenhuisfunctionarissen in Vlore meldden dat in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw drie doden waren binnengebracht. In Skhoder, ten noorden van de hoofdstad Tirana, vielen twee doden. De ongeregeldheden van de afgelopen maand hebben ruim tweehonderd mensen het leven gekost; ruim zevenhonderd personen zijn gewond geraakt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's