Huishoudzaken
Het opstellen van een huishoudelijk reglement (HR) is nu niet direct het sprankelendste werk van het bestuur van een appartementencomplex. Maar toch is het wel degelijk belangrijk! Bij eventuele conflicten in de toekomst kunnen de komma’s en de punten in dat reglement doorslaggevend zijn. In het HR regelen de bewoners namelijk het alledaagse leven in het nieuwe gebouw.
Natuurlijk is het onzin om als bestuur opnieuw het wiel uit te vinden en alle bepalingen zelf te gaan verzinnen. Er zijn in het land honderden Verenigingen van Eigenaars met een prachtig HR. Informeer daarom bij zo’n vereniging en vraag of een kopie van hun HR als basis mag dienen voor de zelf op te stellen huisregels.
Een kleine selectie van onderwerpen die in een doorsnee reglement aan de orde komen: het bestuur van de vereniging, de gezamenlijke kosten die gemaakt worden, verzekeringen, geluidsoverlast, het al of niet mogen hebben van huisdieren, de toegang tot het complex en het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten.
Belangrijke zaken waar de bestuursleden goed over moeten nadenken. Nu kun je immers de aanpak regelen van die vervelende buurman die straks om twee uur ’s nachts nog eens een kleine houseparty in zijn appartement meent te kunnen organiseren. En hoe zit het met timmeren en boren op zondagen? Veel reglementen kennen bijvoorbeeld de volgende bepaling: „Het uitvoeren van werkzaamheden als boren en kloppen, die geluidsoverlast veroorzaken, zijn niet toegestaan tussen 22.00 en 8.00 uur en op zon- en erkende feestdagen”. Dat garandeert de bewoners een rustige nacht en zondag.
Een appartementengebouw is geen commune. Al zijn er ongetwijfeld bewoners die wel in die richting denken. Want wat te denken van de zonwering van de onderscheiden flats? Mag ieder de kleur kiezen die hij mooi vindt, of moet er toch een bepaalde eenvormigheid zijn? En het ”buitenmeubilair” op de balkons? Je kunt moeilijk de bewoners verplichten allemaal dezelfde luxe stoelenset aan te schaffen. Al staat dat wel mooi.
Maar ja, het staat natuurlijk ook goed als alle bewoners die op die balkons zitten dezelfde kleding dragen. Maar als je dat in een HR geregeld wilt hebben, zul je toch echt een ander land moeten opzoeken. Het opstellen van een HR vereist een goede balans tussen individuele vrijheid en collectief belang. Het vinden van zo’n balans kan inderdaad heel wat tijd in beslag nemen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's