„Een dominee in de Kamer is niet erg”
Drs. Massink spreekt voor studenten DC
UTRECHT - „Een geweten en inzicht die gevormd zijn door Woord en Geest geven de christen-politicus de echtheid om de cultuuropdracht in de politiek te volvoeren binnen de grenzen van het vreemdelingschap”.
Tot deze slotsom kwam drs. H. F. Massink, medewerker van het wetenschappelijk instituut van de SGP, donderdagavond tijdens zijn lezing onder de titel ”Democratische vreemdelingen” voor de studentenvereniging Depositum Custodi.
In het Oude Testament is sprake van verschillende regeervormen, zoals de aartsvaders, de richteren en de koningen. In alle regeervormen was de mens onderhorig aan God. De lijn door het Oude en Nieuwe Testament noemt de overheid door God ingesteld. Vanuit het besef dat alle macht aan God is onderworpen (Romeinen 13), moet het appèl uitgaan dat de overheid moet worden wat ze is: Gods dienares.
Augustinus ziet tussen ”de stad Gods” en ”de stad van de aarde” een strijd. Bij Calvijn moeten het kerkelijke en het wereldlijke regiment elkaar steunen, hoewel ze onderscheiden zijn. De overheid heeft wel de zorg voor de beide tafelen der wet, maar dient zich niet te bemoeien met binnenkerkelijke zaken. In zijn Institutie (boek 4, hoofdstuk 20) rekent Calvijn de overheid tot de uitwendige middelen der zaligheid. In de gereformeerde belijdenis en liturgie is deze lijn te zien in het gebed na de eredienst en in artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis.
Ds. G. H. Kersten stelde dat de kerk ommuurd moet worden door de staat. De staat moet gunstige voorwaarden scheppen voor de kerk. De kerk moet van binnenuit een zuiverende werking hebben naar buiten toe. Ook in het persoonlijke gaat hartsvernieuwing vooraf aan een vernieuwende uitstraling naar buiten toe.
Dr. A. Kuyper echter heeft gepleit voor een neutrale overheid, getuige onder meer zijn inzet voor het schrappen van ‘de 21 woorden’ uit artikel 36 in 1905. „Zijn standpunt werd gevoed uit een veel te optimistische kijk op de schepping”, aldus drs. Massink.
Getuigen
Als christen meedoen aan de democratie is mogelijk, maar wel als vreemdeling. „Democratie mag als vorm dienstdoen, maar niet als norm”, stelde de SGP-medewerker. De norm is Gods Woord en niet het volk. Om als vreemdeling politicus te zijn, zal een mens moeten sterven aan zichzelf, de ander uitnemender achten dan zichzelf en bidden om overtuigingskracht.
Desgevraagd ging Massink in op het onderscheid tussen praktische en getuigende politiek. Elke praktische bijdrage zal van het getuigenis doorademd moeten zijn. In dit verband zei hij het niet erg te vinden als er weer een dominee in de Tweede Kamer zou komen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's