Een barre tocht door Groenland
Nederlanders krijgen het koud (-65 graden) en het waait er hard
DEN HAAG (ANP) - Nederland stapt over op zomertijd en de hyacinten la)men tot bloei, maar een Nederlandse expeditie maakt zich op voor een barre winterse tocht dwars door Groenland.
Onder leiding van de bekende bergbeklimmer Ronald Naar (41) vertrekt op 8 april de Nederlandse Trans-Groenland Ski-expeditie 1997 voor een klim- en skireis van 975 kilometer over de ijskap.
Behalve Ronald Naar maken Coen Hofstede (29) en Ekon Hartog (30) deel uit van de expeditie, die onderdeel is van The Ice Cap Project dat de komende jaren verschillende van dit soort uitstapjes opzet. Het trio zal Groenland doorkruisen langs de 70e breedtegraad, iets dat volgens Naar nog nimmer is gedaan. De drie avonturiers worden gedropt in het Watkinsgebergte aan de oostkust van Groenland. In Illulisat, de tweede stad van Groenland aan de westkust, eindigt de expeditie naar verwachting eind mei, na ongeveer vijftig dagen.
Bij Naar leefde het idee voor de oversteek al sinds 1980. De Hagenaar bracht het niet eerder in praktijk omdat hij eerst nog enkele bergtoppen wilde beklimmen.
Desolaatheid
„Groenland heeft het enige, nog ongerepte landschap op het noordelijk halfrond”, zegt de bedwinger van onder meer de Mount Everest en de legedarische K2-bergtop. „Het enige dat je ziet is sneeuwmassa, desolaatheid”.
De omstandigheden die de expeditie te wachten staan, liegen er niet om. De ijskap is op het dikste punt zo’n 3000 meter hoog. De atmosfeer is daar wat zuurstofgehalte betreft te vergelijken met 5000 meter hoogte en ijl.
De ijsvlakte geldt bovendien als het koudste plekje in de ijselijke regio: het kwik daalt er gemiddeld vijftien graden meer dan in de rest van het noordpoolgebied, waar het rond deze tijd van het jaar toch al zo’n min 50 kan zijn. Verder kan het er flink waaien.
Ronald Naar zal ook in Groenland zijn oorspronkelijke passie trouw blijven. De expeditie begint namelijk met het bedwingen van de hoogste berg van Groenland, de 3708 meter hoge Gunnbjöms Fjeld.
Routetechnisch gezien hoeft het trio hier niet overheen. „Maar ik blijf natuurlijk wel een bergbeklimmer”, zegt Naar. „Er zijn zo langzamerhand negenhonderd mensen op de top van de Mount Everest geweest, er zijn er echter nog maar twintig die ook de Gunnbjöms Fjeld hebben beklommen”.
De uitrusting wordt tijdens de klim aan de voet van de berg opgéslagen. Daarna worden de spullen weer Opgepakt en-begint de reis naar de andere kant van het land.
Brandstof
Bijzonder is volgens Naar dat de oversteek wordt gemaakt zonder dat de expeditie wordt bevoorraad. Gevolg is dat de drie met nogal wat bepakking op reis gaan. De bagage wordt meegesleept in een 2,30 meter lange slede die werd ontwikkeld door de Noorse poolreiziger Borge Ousland. „We hebben onder andere 225 kilo voedsel en dertig tot veertig liter brandstof bij ons. We móéten een noodbaken meenemen, maar van mijn part hadden we dat ook thuisgelaten”. De drie zullen bij een gunstige windrichting gebruikmaken van zogenaamde parasails om een beetje op te schieten. Deze techniek is al eerder met succes uitgevoerd door andere expedities
De Groenland-reizigers hebben verder hypermoderne communicatie- en navigatieèpparatuur bij zich. Vanaf de ijskap wordt via de satelliet gerapporteerd aan het thuisfront. De expeditie heeft Internet-pagina’s waarnaar regelmatig foto’s en verslagen worden geseind.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's