Russische arbeiders eisen achterstallig loon op
Demonstraties in ruim duizend steden
MOSKOU (AP) - Arbeiders hebben gisteren in heel Rusland het werk neergelegd om hun ongenoegen te uiten over achterstallig loon en pensioenen waarmee de regering maar niet over de brug komt. Er waren demonstraties in bijna duizend steden.
De Federatie van Onafhankelijke Russische Vakbonden, die de eendagsstaking had georganiseerd, had voorspeld dat er 17 miljoen Russen mee zouden doen. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken hebben slechts 1,2 miljoen mensen het werk neergelegd en zijn er geen ernstige ongeregeldheden geweest.
Michail Sjmatov, de leider van de federatie, noemde de actie wel degelijk succesvol. Volgens hem probeert de regering de stakingen kleiner voor te stellen dan ze zijn.
De overheid had toestemming gegeven voor protestmarsen. Er was veel politie op de been om de orde te bewaren. De protesten waren communistisch getint. De meeste demonstranten droegen rode vlaggen, al waren er ook blauwe vakbondsvlaggen te zien. In de meeste plaatsen bleven de winkels open en reed het openbaar vervoer normaal. In de doorgaans onrustige kolenindustrie werkten de meeste mijnwerkers gewoon door.
Gerechtvaardigd
In Moskou, waar 16.000 politieagenten waren ingezet, werd ’s middags door 10.000 mensen gedemonstreerd vlak bij het Rode Plein. „De bende van Jeltsin moet voor de rechter komen!”, riepen de demonstranten, die met de Sowjetvlag zwaaiden.
De regering heeft meermaals beloofd alle achterstallige lonen en uitkeringen te zullen betalen. Deze week zette premier Victor Tsjemomyrdin 500 miljoen gulden opzij voor salarissen in defensiefabrieken, maar dat is nog niet de helft van de schuld die Moskou in die sector heeft. President Boris Jeltsin heeft de loon- en pensioencrisis tot prioriteit in zijn beleid verklaard. Hij heeft de dag in zijn buitenhuis doorgebracht, waar hij regelmatig op de hoogte werd gehouden van de gebeurtenissen. Zijn woordvoerder meldde dat de president de eisen van de demonstranten „gerechtvaardigd” heeft genoemd.
De Russische onderminister van economische zaken, Sergej Wasilyev, kondigde gisteren aan dat zijn ministerie ouderwetse, noodlijdende bedrijven laat vallen. Ondernemingen die zich niet aan de veranderde marktomstandigheden aanpassen, kunnen verdere overheidssteun wel vergeten.
Zijn ministerie stelt de komende twee weken een lijst met hervormings-criteria op, die door de regering moet worden goedgekeurd. Bedrijven die niet aan de eisen voldoen, krijgen voortaan geen subsidies meer. Volgens Wasilyev is de Russische economie gestabiliseerd en kan nu het bedrijfsleven meer aandacht krijgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's