„Rijksbijdrage aow in ’98 naar 5 mld”
De Vries (SVB) bezorgd over financiering
ROTTERDAM (ANP) - De rijksbijdrage voor de aow bedraagt volgend jaar 5 miljard gulden, tegen 350 miljoen gulden in 1997. Dit is nodig om het vermogenstekort bij het aow-fonds in drie jaar weg te kunnen werken.
Dat zei dr. B. De Vries, voorzitter van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), gisteren bij de jaarvergadering van de Vereniging voor Bedrijfspensioenfondsen in Rotterdam. De SVB is de instelling die het aow-fonds beheert.
Volgens De Vries loopt de blijvende koppeling van de aow aan de contractlonen in het bedrijfsleven geen gevaar. Dat komt onder meer door het belang van de aow als basis voor de aanvullende pensioenen en door het toenemende politieke gewicht van bejaarden.
Wel maakt de oud-minister van sociale zaken zich zorgen over de wijze van financieren van de aow. Hij wijst erop dat de premiegrondslag (eerste schijf loonbelasting) structureel achterblijft bij de ontwikkeling van de aow-uitkeringen. Dat komt onder meer door de inflatiecorrectie, de verhoging van het arbeidskostenforfait en het toenemende gebruik van aftrekposten.
Bovendien heeft de wet-Van Otterloo, die arme bejaarden toegang geeft tot het ziekenfonds, geleid tot een hogere bruto-aow. Dit kost vanaf 1995 jaarlijks 550 miljoen gulden.
„Die uitholling van de premiegrondslag en dat opblazen van de bruto- uitkeringen om ze netto op peil te houden, hebben samen geleid tot een explosieve ontwikkeling van de aow premie, die niets maar dan ook volstrekt niets te maken heeft met de kosten van de vergrijzing”, aldus De Vries.
Slechte ervaringen
De oplossing van het kabinet om de aow-premie op het niveau van 15,4 procent te bevriezen en de tekorten aan te vullen met rijksbijdragen, stemt de oud-bewindsman echter ook niet gerust. „In het verleden zijn de ervaringen daarmee niet zo gunstig geweest, omdat er nogal eens een neiging was erop te beknibbelen als het kabinet weer eens krap bij kas zat”.
In dit verband noemt De Vries 1998 „een interessant jaar”, omdat de jaarlijkse rijksbijdrage explosief moet stijgen van 350 miljoen gulden naar 5 miljard om de opgelopen tekorten in driejaar tijd te kunnen inlopen.
„Het zou een slechte zaak zijn als het kabinet, dat een goede erfenis ontving en vier jaar lang de economische wind in de rug heeft gehad, die noodzakelijke rijksbijdrage niet zou verstrekken”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's