GBS doet niet mee aan ”Jaar met de Bijbel”
Bestuur schenkt opnieuw buitenlandse Bijbels
LEERDAM - Het bestuur van de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) heeft besloten niet mee te doen aan het ”Jaar met de Bijbel”. In de kwartaaluitgave ”Standvastig” is de brief te lezen die de stichting naar de organisatie achter het initiatief stuurde.
De Raad voor Contact en Overleg betreffende de Bijbel (RCOB) heeft voor de periode september 1998 - augustus 1999 voor de derde keer een Jaar met de Bijbel georganiseerd. Als doel noemt de raad het stimuleren van het lezen van de Bijbel in kerk en samenleving, mede met het oog op signalen van afnemend bijbelgebruik. De RCOB heeft de GBS verzocht mee te werken aan het initiatief.
Het GBS-bestuur schrijft in haar brief: „Wij proberen te doen wat in ons vermogen ligt, om ons volk bij het Woord te bewaren, dan wel terug te brengen”. Het bestuur heeft besloten een aantal nieuwe uitgaven te publiceren om met name jongeren bij de Bijbel in de Statenvertaling te betrekken. Zo is er een lesbrief voor de hoogste groepen van de basisschool in de maak, waarin het ontstaan van de Statenvertaling en het werk van de GBS wordt toegelicht.
Aan de RCOB deelde de Leerdamse stichting mee dat zij een grote kloof verwacht tussen verschillende opvattingen over de betekenis van het Woord van God. „U denkt aan gemeenschappelijke activiteiten tot versterking van het imago van de Bijbel. Heel veel werk wat wij thans zien gebeuren, is er op uit, de Bijbel acceptabel te maken op een wijze die wij niet kunnen onderschrijven”. Deze tendens zegt de GBS ook waargenomen te hebben in 1970 en 1977, toen er eveneens een Jaar met de Bijbel was.
Gratis Bijbels
Het bestuur van de GBS heeft opnieuw besloten Bijbels in verschillende talen kosteloos ter beschikking te stellen. De stichting Kom Over En Help verspreidt 10.000 Russische exemplaren. J. K. Overbeeke, verbonden aan De Kruisbanier te Antwerpen, krijgt een aantal Bijbels in het Nederlands, Engels, Duits en Frans om in België te verspreiden. Aan de stichting Ruchama te Harskamp heeft de GBS 400 Hongaarse en 500 Roemeense evangeliën van Markus en vijftig Engelse Bijbels ter beschikking gesteld. Het deputaatschap voor Israël, uitgaande van de Gereformeerde Gemeenten, ontving 25.000 gulden voor de verspreiding van Russische Bijbels onder joods-Russische immigranten.
Eind vorig jaar stelde de GBS ook 24.000 vreemdtalige Bijbels ter beschikking. Ook toen was het merendeel bestemd voor Rusland. Over heel 1996 besteedde de GBS uit haar budget 272.643 gulden voor gratis bijbelverspreiding in het buitenland. De voormalige Sowjet-Unie en Hongarije waren met 22.350 en 15.600 Bijbels de grootste afzetgebieden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's