Speciale drugsteams boeken succes
Snel actie na vondst verdachte container
ROTTERDAM (ANP) - De speciale teams van douane, rivierpolitie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) die het eerste onderzoek beginnen na de vondst van drugs in een container, beginnen hun vruchten af te werpen.
Sinds oktober zijn de zogenoemde Hit and Run Containerteams (HARC) vier keer in actie gekomen. Dat leverde dertien aanhoudingen op en de vernietiging van 3700 kilo hennep, 350 kilo hasj, en 380 kilo cocaïne.
De teams draaien sinds oktober proef in de Rotterdamse haven. Gisterochtend ondertekenden de rivierpolitie, douane en FIOD pas het convenant dat de werkwijze formeel regelt. Later dit jaar komen er waarschijnlijk ook officiële teams op Schiphol en in de haven van Vlissingen. In de Amsterdamse haven onderschepten de HARC-teams volgens een woordvoerder van de politie inmiddels ook duizenden kilo’s soft- en harddrugs.
Gebrek
Rotterdam is met HARC begonnen omdat de laatste jaren ruwweg de helft van de drugscontainers simpelweg „geveegd” werd. Dat wil zeggen dat de lading wel werd gevonden en vervolgens vernietigd, maar dat er verder geen of weinig onderzoek volgde naar de organisaties die erachter zaten. De oorzaak was een gebrek aan geld en dus mankracht.
Voor de HARC-teams hebben de drie instanties mensen vrijgemaakt, zodat indien nodig binnen een uur na de vondst van een verdachte container het onderzoek kan beginnen. Het gaat nadrukkelijk om een eerste onderzoek. Als blijkt dat de zaak verder moet worden uitgespit, wordt die overgedragen aan andere rechercheteams die vaak maanden op een onderzoek zitten.
De gegevens van een container met drugs waar niet meteen wat mee gedaan kan worden, gaan in de computer. Als dan later weer een drugscontainer binnenkomt, met bijvoorbeeld dezelfde afzender, kan alsnog een nader onderzoek beginnen. Douane, rivierpolitie en FIOD willen met HARC het „vegen” met de helft beperken.
Extra mankracht
Overigens hoopt met name de rivierpolitie op extra mankracht voor de containerteams. Burgemeester Peper van Rotterdam heeft vorig jaar al om tweehonderd extra politiemensen gevraagd, vooral vanwege de toegenomen drugssmokkel via de haven. De rivierpolitie wil er graag negentig mensen bij. In mei neemt minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) een beslissing.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's