Staalfusie leidt niet tot gedwongen ontslagen
Banenreductie gaat via sociale regelingen
DÜSSELDORF (DPA/AFP) - De fusie van de staaldivisies van de twee Duitse concerns Thyssen en Krupp-Hoesch gaat weliswaar ten koste van 7900 banen, maar van gedwongen ontslagen zal geen sprake zijn. Dit heeft Wolfgang Clement, de minister van economische zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gisteren verklaard.
Clement zei die toezegging te hebben gekregen van de bestuursvoorzitters van de twee concerns. Dieter Vogel en Gerhard Cromme. Deze twee ondertekenden gisteren een principeovereenkomst volgens welke Thyssen een belang van 60 procent in de nieuwe staalondememing krijgt en Krupp 40 procent.
De besprekingen over de fusie zijn weliswaar nog niet afgerond, maar het is de bedoeling de gezamenlijke activiteiten juridisch al op 1 april te laten beginnen. Met een productie van ongeveer zeventien miljoen ton ruwstaal per jaar steekt de onderneming bedrijven als British Steel en Usinor-Sacilor naar de kroon.
De banenvermindering loopt tot 2002. Op het ogenblik werken er in de staaldivisie bij Thyssen 15.000 en bij die van Krupp-Hoesch ongeveer 9900 mensen. Er verdwijnt dus bijna eenderde van het aantal banen. Dat gebeurt via sociale regelingen als vervroegde pensioenering of vertrekpremies.
Ekkehard Schultz, bestuursvoorzitter van de staaldivisie van Thyssen, verklaarde gisteren tegen het personeel dat de helft van de voorgenomen banenvermindering rechtstreeks verband houdt met de fusie. De andere helft hadden de twee concerns al in eigen plannen voorzien.
Met de meerderheid in de nieuwe staalondermeming lijkt Thyssen het beste uit de hele affaire weg te komen. In eerste instantie dreigde het concern het slachtoffer te worden van het ongewenste overnamebod dat Krupp-Hoesch begin vorige week uitbracht. Over dat bod ontstond zoveel beroering, dat de twee ondernemingen eind vorige week besloten de mogelijkheid te onderzoeken om hun staalproductie onder één dak te brengen.
Vieze nasmaak
De Duitse minster van economische zaken, Günter Rexrodt, liet weten blij te zijn met de fusie, die volgens hem de concurrentiekracht van de Duitse staalindustrie versterkt. Hij haalde uit naar enkele banken en liet weten een „vieze nasmaak” te hebben van de rol die ze hebben gespeeld bij de poging van Krupp om Tliyssen over te nemen.
Zoals de plannen er nu uitzien, krijgt de stad Dortmund het zwaar te verduren van de fusieplannen. De werkgelegenheid in de staalindustrie daar neemt af van 5700 tot 2100 banen. De komende vijf jaar worden er drie hoogovens stilgelegd en wordt de productie van ruwijzer verplaatst naar Duisburg. Thyssen en Krupp hebben toegezegd elders in Dortmund voor 1300 nieuwe banen te zorgen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's