Kritiek en lof voor Nederlands initiatief
Extra EU-conclaaf begin april in Noordwijk
ROME - De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben gisteren in Rome de Nederlandse voorstellen voor herziening van het Verdrag van Maastricht aanvaard als basis voor verdere onderhandelingen. Dit zei minister Van Mierlo na afloop van de besprekingen met zijn ambtgenoten.
Het was gisteren veertig jaar geleden dat in de Italiaanse hoofdstad het Verdrag van Rome werd ondertekend. De officiële viering van dit feit grepen de ministers aan om zich te buigen over Nederlandse hervormingsvoorstellen.
De Europese Unie staat met het oog op de uitbreiding van vijftien naar 25 leden voor ingrijpende hervormingen. Wil de Unie slagvaardig blijven, dan moeten er de nodige herstructureringen plaatshebben.
Onder Iers voorzitterschap is het vorige halfjaar zo’n 75 procent van de toekomstige verdragstekst uitgewerkt. Het is de taak van Nederland als huidig voorzitter oplossingen te vinden voor de resterende 25 procent, zodat er tijdens de Europese top in juni een Verdrag van Amsterdam kan worden gesloten.
De aanvullingen, die vooral betrekking hebben op samenwerking op het gebied van justitie, defensie en buitenlands beleid, lagen gisteren in Rome op tafel en kregen, aldus Van Mierlo, „een zeer positieve ontvangst. Belangrijke verschuivingen hebben zich voorgedaan. Dat is zeer bemoedigend”.
De Nederlandse bewindsman wilde niet aangeven wie voor nieuwe openingen heeft gezorgd. „Daar heb ik mijn reden voor”, zei de minister, die aankondigde dat er op 6 en 7 april een extra conclaaf van de ministers in Noordwijk wordt belegd.
Nederland wil er alles aan doen om van de top in Amsterdam op 15 en 16 juni een succes te maken. Waarschijnlijk volgt er na de Britse stembusgang van 1 mei nóg een tussentop. Het is de bedoeling dat dan eind mei de complete verdragstekst gereed is. De twee weken voorafgaand aan de top in Amsterdam zal premier Kok de hoofdsteden van de Europese lidstaten bezoeken.
Onaanvaardbaar
De uitlatingen van Van Mierlo stonden volledig haaks op die van zijn Britse ambtgenoot Rifkind. „Onaanvaardbaar”, noemde de Britse minister de Nederlandse voorstellen. „Stemmen bij meerderheid is bij buitenlands beleid zinnig noch acceptabel”.
Ook de ideeën om meer besluiten bij meerderheid te nemen, konden geen genade in zijn ogen vinden. „Lidstaten zaken opdringen die ze zelf niet willen, is absoluut ondemocratisch”.
Het Frans-Duitse initiatief om de West-Europese Unie (WEU) tot de militaire poot van de Unie om te vormen, zag de Brit evenmin zitten. Ierland, Zweden en Finland, alle drie geen lid van de WEU, vielen hem hierin bij. Rifkind vreest dat de EU Rusland hiermee voor het hoofd stoot, wat de uitbreiding van de NAVO in gevaar zou kunnen brengen.
De opstelling van Rifkind bevestigt het bange vermoeden van Nederlandse diplomaten dat er tot de Britse verkiezingen nauwelijks met de regering-Major valt te onderhandelen. Pas daarna kunnen er werkelijk zaken worden gedaan.
Felicitatie
De Nederlandse inspanning oogste trouwens wel de bewondering van de Duitse minister Kinkel. „Ik feliciteer premier Kok en minister Van Mierlo met de geboekte vooruitgang. We zijn nu zo ver, dat we kunnen beginnen aan de concrete tekst”.
De Charette, de Franse minister van buitenlandse zaken, drukte zich duidelijk voorzichtiger uit. „Er is nog een lange weg te gaan”.
Na de plechtigheid ontvingen de ministers de Albanese premier, Fino, en diens minister van buitenlandse zaken, Starova. Maandag besloot de Unie twintig militaire en civiele experts naar Albanië te sturen, om te onderzoeken wat nodig is om het land er weer bovenop te helpen. Een militaire soloactie van de Italianen is definitief van de baan. Minister Dini van buitenlandse zaken: „talië zal binnen het internationale framework opereren”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's