Zalm wil verbod piramidefondsen
Aanval minister komt als volslagen verrassing
DEN HAAG - Minister Zalm van financiën wil alle zestig piramidefondsen in ons land verbieden. De opbloei van deze fondsen noemt hij een griezelige ontwikkeling, waarvan tienduizenden mensen de dupe dreigen te worden. De bewindsman denkt aan de invoering van een speciale wet.
Zalm zei dat gisteravond voor het NOS-JouRNaal. Zijn aanval op de omstreden fondsen komt als een volslagen verrassing. Twee weken geleden lieten de staatssecretarissen Schmitz van justitie en Vermeend van financiën nog weten dat zij niet van plan waren piramidespelen te verbieden.
Klachten
De aankondiging van de minister was een reactie op de uitspraak van de economische politierechter in Dordrecht in de strafzaak tegen Arie Stok, grondlegger van het piramidespel Orpiton. De rechter veroordeelde Stok gisteren op grond van de Wet toezicht kredietwezen tot een boete van 25.000 gulden, maar sprak hem vrij van overtreding van de Wet toezicht effectenverkeer.
De uitspraak in dit proefproces betekent dat de Economische Controle Dienst (ECD) wel een aantal andere piramidefondsen kan aanpakken maar lang niet allemaal. Minister Zalm zegt dat probleem te onderkennen en wil om die reden de mogelijkheid laten onderzoeken een nieuwe wet uit te vaardigen.
Volgens Zalm weten veel deelnemers niet waarmee ze zich inlaten. „Ze denken dat het om beleggen gaat”, heeft hij vastgesteld. In landen als België, Frankrijk en Engeland geldt al een wettelijk verbod op piramidefondsen.
Bij de Vereniging Consument en Geldzaken en bij de Consumentenbond zijn de laatste weken zo’n 2000 klachten binnengekomen van mensen die zeggen dat ze door deelname aan een piramidespel gedupeerd zijn.
Eerder deze week liet De Nederlandsche Bank al een speciale waarschuwing uitgaan voor het meedoen aan piramidespelen. Deelnemers lopen „zeer hoge financiële risico’s”, zei de bank.
Het kenmerk van piramidespelen is volgens de bank de „doorgaans zeer hoge uitkeringen die worden beloofd”. Ook wordt vaak de suggestie gewekt dat het gaat om gangbare financiële beleggingen.
De Nederlandsche Bank wijst er in een perscommuniqué uitdrukkelijk op dat de organisaties die de piramidespelen aanbieden, niet onder toezicht van deze bank vallen. Dat geldt ook voor de spelen in Suriname.
Zorgen
In Nederland zijn naar schatting zestig piramidefondsen actief De totale inleg bedroeg in 1995 en 1996 400 miljoenen gulden, luidde onlangs de schatting van de staatssecretarissen Schmitz van justitie en Vermeend van financiën naar aanleiding van kamervragen van D66.
Ze lieten weten dat het kabinet niet van plan is een speciaal verbod op piramidespelen uit te vaardigen. Wel zeiden ze zich zorgen te maken over de uitwassen.
Kamerlid De Graaf, de indiener van de vragen, nam geen genoegen met deze antwoorden. Samen met PvdA en VVD heeft hij de staatssecretarissen Schmitz en Vermeend (Financiën) ontboden om de Kamer in april uitleg te geven over de aanpak van de piramidespelen.
Het D66-kamerlid wil zo mogelijk een absoluut verbod, omdat deze spelen zich begeven „op de rand van bedrog dan wel misleiding”. Gisteren kreeg hij onverwachts steun van minister Zalm, die juristen opdracht heeft gegeven de haalbaarheid van een totaal verbod te onderzoeken.
Geen effect
In zijn vonnis in de strafzaak tegen Arie Stok geeft de economische politierechter al aan dat wetswijziging noodzakelijk is om piramidefondsen onder de Wet toezicht effectenverkeer te brengen. Het kenmerk van een effect is volgens rechter mr. F. Heijnen de verhandelbaarheid.
Hij stelt dat de contracten die bij Orpiton worden afgesloten, niet verhandelbaar zijn. Hij verwijt Justitie dat zij het bereik van de wet wil uitbreiden. Dat gaat volgens hem niet aan.
Uit het vonnis blijkt verder dat Arie Stok alleen veroordeeld is voor de periode tot oktober vorig jaar, toen het nog om een eenmanszaak ging. Voor zijn activiteiten in Arie Stok BV is hij niet strafbaar gesteld, omdat de dagvaarding op dit punt onjuist is geformuleerd.
De rechter volstaat met de constatering dat op de zitting van veertien dagen geleden is gebleken dat Stok ook na de oprichting van de BV „met zijn door de wet verboden gedragingen is doorgegaan”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's