Sterke groei Randstad door toename flexwerk
Uitzendconcern splitst opnieuw aandelen
DIEMEN - Tussen de 15 en 20 procent van de beroepsbevolking zal op termijn uit flexwerkers bestaan. Ondanks alle jubelende verhalen over flexibele arbeid ziet president-directeur F. Goldschmeding van Randstad geen situatie ontstaan waarin de helft van de werkers flexibel inzetbaar is.
Het percentage van tussen de 15 en 20 is volgens Goldschmeding nodig om de arbeidsmarkt goed te kunnen laten functioneren. Het aandeel van de flexwerkers is nog niet op dat peil. Van de Nederlandse beroepsbevolking werkt 10 procent flexibel. Een te laag percentage volgens Goldschmeding. Het door hem noodzakelijk geachte aandeel van de flexwerker biedt zijn uitzendonderneming aanzienlijke perspectieven. De groei van de uitzendarbeid zal er door toenemen.
Omzet
Randstad heeft wat groei betreft niet te klagen gehad. Vorig jaar nam de omzet met 27 procent toe tot 5,95 miljard gulden. De winst steeg met eenzelfde percentage tot 207,4 miljoen gulden. Voor dit jaar schat Goldschmeding de groei van de uitzendmarkt op 10 procent, maar zijn onderneming zal sneller dan de markt groeien. De winst houdt gelijke tred met de omzetontwikkeling, zodat het resultaat „een flink stuk” meer dan 10 procent zal stijgen.
Dit jaar betitelde Goldschmeding gisteren bij de presentatie van het jaarverslag als „een goed jaar”. Hij waagde zich aan de voorspelling dat de omzet in 2006 op twintig miljard gulden zal liggen. Goldschmeding baseert zich daarbij op het verleden. In de afgelopen 25 jaar is de groei gemiddeld 20 procent geweest.
De president-directeur ziet in Nederland, waar op korte afstand van elkaar vestigingen zijn, ruimte voor uitbreiding. „Hier is best nog een leuke markt”. Naarmate het percentage uitzendkrachten op de totale beroepsbevolking toeneemt, worden steeds kleinere plaatsen interessant. Zelfs dorpen of kleine steden met een paar duizend arbeidsplaatsen komen in aanmerking voor een Randstad-vestiging. Dit jaar zal tweederde van de honderd nieuwe kantoren die Randstad, inclusief Tempo Team, in Nederland gevestigd worden.
Buitenland
Het buitenland is inmiddels goed voor eenderde van de omzet van de uitzendgigant. Snelste groeier vorig jaar was de Verenigde Staten met een omzettoename met 78,5 procent tot 416 miljoen gulden. Dit cijfer is iets vertekend door een eenmalige opdracht voor de werving van 16.000 krachten voor de Olympische Spelen. Zonder deze opdracht zou de omzet met ruim 44 procent zijn gestegen.
Het aandeel Randstad is zeer gewild. Het concern gaat het aandeel dit jaar splitsen in de verhouding 1 op 2,5. De nominale waarde van het aandeel komt na de splitsing op 20 cent. Twee jaar geleden deelde Randstad de aandelen ook al, toen werd een aandeel van 1 gulden in tweeën geknipt. De nominale waarde is sinds die tijd 50 cent. De koers van het aandeel steeg na de bekendwording van de splitsing met 4,40 gulden tot 150,90 gulden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's