Gijzeling in bank eindigt geweldloos
Overval vermoedelijk uit de hand gelopen
DORDRECHT - Aan de gijzeling van vier medewerkers en één klant van een filiaal van de VSB-bank aan de Brouwersdijk in Dordrecht is gisteren aan het begin van de avond na bijna tien uur een geweldloos einde gekomen.
Nadat hij om twintig voor zeven zijn vijf gijzelaars had laten gaan, liep de 33-jarige Haagse dader enkele minuten later met de handen boven het hoofd uit het bankgebouw. Hij werd onmiddellijk door een arrestatieteam aangehouden.
De gijzelaars, vier medewerkers van de bank en een klant, bleven ongedeerd. Zij maakten het gisteravond kort na hun vrijlating op ’t oog goed, aldus burgemeester J. Noorland van Dordrecht. Volgens T. Stehouwer van de regiopolitie Zuid-Holland Zuid is het aan het gedisciplineerde gedrag van de gijzelaars te danken dat de dag voor iedereen goed is afgelopen.
Na afloop van de gijzeling liet Stehouwer doorschemeren dat gisteren met het ernstigste scenario rekening is gehouden. Daarom ook is volgens hem om assistentie van de bijzondere bijstandseenheid (BBE) gevraagd. De BBE bestaat uit scherpschutters die zijn opgeleid om dodelijk te treffen.
Ontzag
Een team van zes onderhandelaars van het naburige regiokorps Rotterdam-Rijnmond bracht de gijzeling tot een goed einde. Burgemeester Noorlander sprak met „enig ontzag” over hun manier van werken. Hij zei gisteravond blij te zijn dat de onderhandelaars de gijzelnemer konden overtuigen van de zinloosheid van zijn daad.
Om tien voor half tien gistermorgen schrok het personeel en de bezoeker van det bank op van de binnenkomst van de gewapende Hagenaar. Hij bedreigde hen met een handvuurwapen. Vermoedelijk wilde de man de bank beroven. De overval zou uit de hand zijn gelopen toen de gealarmeerde politie met getrokken pistool bij het VSB-filiaal verscheen.
„Hoewel de eerste berichten onduidelijk waren, werd er al gauw gesproken van een gijzeling”, aldus politiechef Stehouwer. De politie ontruimde een groot deel van de Brouwersdijk. Binnen het afgezettte gebied liet ze geen publiek toe.
In een inderhaast opgestelde brief informeerde de politie de bewoners over de getroffen veiligheidsmaatregelen. Uit voorzorg kregen de kinderen van een basisschool nabij het bankgebouw de rest van de dag vrij. Via de achterkant van de school, over een muurtje, werden zij door hun ouders opgehaald.
Omdat de veiligheid van de gegijzelden vooropstond, bracht de politie zo weinig mogelijk informatie naar buiten. Gadegeslagen door enkele honderden mensen achter de afzettingen, hield ze een arrestatieteam paraat bij de ingang van de bank.
Volgens Stehouwer stelde de gijzelnemer onduidelijke eisen. Hij noemde het contact tussen de man en de onderhandelaars uitstekend. De dader zou vanmorgen om acht uur met een geldbedrag van drie miljoen gulden hebben willen vertrekken naar Peru.
In het afgezette gebied trok elke beweging van de leden van-het arrestatieteam de aandacht. Uit het radioverkeer van de politie viel in de loop van de middag op te maken dat het team rekening hield met een bestorming van het bankgebouw. Om 18.40 uur verschansten leden van het arrestatieteam zich achter een pantserschild naast de ingang van de bank.
Onder schot
Plotseling kwamen één voor één de vijf gijzelaars met de handen boven het hoofd naar buiten. Als laatste verscheen in de deuropening de gijzelnemer, die langzaam richting het arrestatieteam liep. Terwijl een van de team leden hem onder schot hield met een pistool, liet de Hagenaar zich op de stoeptegels zakken. Seconden later klikten de handboeien.
In het pand trof het arrestatieteam later het handvuurwapen van de gijzelnemer aan. De man is na zijn aanhouding in verzekering gesteld en verhoord. Omdat hij een verwarde indruk maakte, wordt hij ook onderzocht door een psychiater.
De gijzelaars zijn gisteravond herenigd met hun familieleden. Zij worden begeleid door medewerkers van het Instituut voor Psycho Trauma. Volgens A. Bootsma van de VSB-bank is het personeel „goed voorbereid op dit soort onverwachte gebeurtenissen”.
Volgens officier van justitie mr. F. C. Besserik hangt de Hagenaar een aanklacht wegens gijzeling, beroving en afpersing boven het hoofd. Tegen hem kan een straf van meer dan twaalf jaar worden geëist.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's