Ivf-laboratoria moeten werk beter controleren
Inspectie voor Gezondheidszorg wil betere kwaliteit
RIJSWIJK - De laboratoria in Nederland waar in-vitrofertilisatie (ivf) plaatsvindt, moeten meer aandacht besteden aan het voorkomen van verwisselingen bij elk moment waarop eicellen en zaadcellen een bewerking ondergaan. De laboratoria voldoen nog niet aan de internationaal afgesproken kwaliteitseisen.
Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg ”Van kinderwens naar kinderzegen?”, dat vandaag is verschenen. Minister Borst van volksgezondheid had opdracht gegeven tot dit onderzoek nadat de afgelopen jaren een aantal incidenten had plaatsgevonden rond kunstmatige inseminatie. Zo kreeg in 1993 een blank echtpaar een tweeling waarvan één jongetje een donkere huidskleur heeft. De inspectie controleerde daarop, vorig jaar alle twaalf ivf-centra in Nederland.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt dat alle laboratoria moeten voldoen aan de eisen van Good Clinical Practice en Good Laboratory Practice. Dit zijn internationaal aanvaarde protocollen waarin de vereiste procedures in een laboratorium stap voor stap zijn vastgelegd. Elke handeling en alle betrokkenen worden daarmee nauwkeurig geregistreerd.
Extra controle op vitale punten, zoals de beoordeling van de kwaliteit van eicellen, zaadcellen en de bevruchte embryo’s, noemt de inspectie een belangrijk aandachtspunt. Invoering van streepjescode zou een oplossing kunnen zijn voor het voorkomen van verwisselingen.
Ivf-toerisme
Steeds meer laboratoria houden zich aan de eisen van Good Clinical Practice. Zo ook het Academisch Ziekenhuis Utrecht, waar indertijd door een fout de wit-zwarte tweeling is geboren. Een wegwerppincet is toen waarschijnlijk twee keer gebruikt. Eerst voor de zaadcellen van een Arubaanse man, daarna voor het sperma van de Nederlandse man.
De inspectie betreurt het dat ivfcentra een aantal belangrijke gegevens, zoals het aantal ivf-behandelingen, het aantal succesvol tot stand gebrachte zwangerschappen, de babysterfte en afwijkingen bij geboren kinderen niet registreren. Een goede registratie maakt het mogelijk de ontwikkeling van een kind vanaf het moment van bevruchting tot na de geboorte te volgen. Dat is vooral van belang omdat nog niet bekend is of ivf kan leiden tot onvruchtbaarheid.
De inspectie stelt dat de zorg in de twaalf ivf-centra van een verantwoord niveau is, maar maakt zich zorgen over de lange wachttijden in de centra. Die wachttijden leiden tot ivf-toerisme naar centra in België en Duitsland. Een andere reden voor het toerisme is de mogelijkheid voor icsi, een verfijning van ivf, waarbij één enkele vitale zaadcel in een eicel gebracht wordt. Aan deze techniek kleeft nog een aantal bezwaren, meent de inspectie. Omdat icsi vooral bedoeld is voor mannen die weinig zaadcellen produceren, is het de vraag of met deze methode niet juist de genetische onvruchtbaarheid wordt overgedragen op de kinderen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's