„Aarde telt in 2100 elf miljard bewoners”
Rijk schetst toekomstscenario’s
BILTHOVEN (ANP) - In 2100 telt de aarde elf miljard bewoners. Het gemiddeld bruto nationaal product ligt op het niveau van Canada in 1995. Voedsel en schoon drinkwater zullen beter over de wereld zijn verspreid dan nu. Technologische vooruitgang ten spijt, krijgt de mens het broeikaseffect niet onder controle. De gemiddelde temperatuur stijgt meer dan drie graden.
Dit is een van de toekomstscenario’s die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schetst. Het instituut heeft een model ontwikkeldwaarin milieu-, gezondheids- en energieproblemen in de wereld in hun samenhang worden gepresenteerd. Ook wereldbeelden van mensen zijn in dit model verwerkt.
Een kwarteeuw na het verschijnen van Grenzen aan de Groei, het rapport van de Club van Rome, wil het RIVM-model een geactualiseerde visie op de 21e eeuw brengen. Onderzoekers J. Rotmans en B. de Vries rekenden een aantal scenario’s door. Als de huidige trends doorzetten, telt de wereld over een eeuw dus elf miljard mensen. Dat zijn er nu 5,77 miljard. Dat toekomstbeeld noemen zij het hiërarchisch Utopia.
Het individualistisch Utopia schetst een ander beeld: dertien miljard aardbewoners in 2100 en een economische welvaart die ligt op ruim twee keer het huidige West-Europese niveau. Dit is een gemiddelde; in dit wereldbeeld zijn grote welvaartsverschillen waarschijnlijk en aanvaardbaar. De hoge welvaart maakt een hoog niveau van de medische voorzieningen mogelijk. De gemiddelde levensverwachting stijgt van 66 naar meer dan 85 jaar. De wereldbevolking heeft meer te eten, vooral vlees. De natuur kan de aanwas aan. Het klimaat is niet zo gevoelig voor verstoringen en bovendien leidt voortgaande technologische ontwikkeling tot daling van het gebruik van grondstoffen.
Olie en gas
Volgens een derde model, het egalitaire, zal de wereldbevolking over een eeuw acht miljard mensen tellen. Het bruto nationaal product ligt op het niveau van Portugal in 1995. Vruchtbare landbouwgrond, olie en gas zijn schaars. Gezinsplanning en de voorzieningen van drinkwater en voedsel in arme landen hebben hoge prioriteit. Er wordt belasting op fossiele brandstoffen en water geheven. Zo worden milieucatastrofes voorkomen. Economische groei is er vooral in de armere landen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's