Sliedrecht keurt grondverkoop voor moskee af
Twee collegepartijen tegen voorstel
SLIEDRECHT - De gemeenteraad van Sliedrecht heeft gisteren definitief besloten de grond aan de P. C. Hooftlaan, waarop nu de moskee staat, niet te verkopen aan de Islamitische Stichting Nederland. De fracties van SGP/RPF/GPV, WD (beide fracties zijn in het college vertegenwoordigd) en Progressief Sliedrecht verwierpen het voorstel daartoe.
De grootste partij die het college-voorstel afkeurde, was SGP/RPF/GPV (zes zetels). Deze fractie vond dat een moskee op deze locatie niet gepast is. Dat een deel van de SGP/RPF/GPV-fractie zich daarbij beriep op gewetensvrijheid, ontlokte PvdA’er K. Blijenberg de opmerking dat de SGP zich daarmee buiten de wet stelt. „SGP’ers zijn vriendelijke collega’s en burgers”, meende hij, „maar zij behoren niet te besturen”. De PvdA’er wees de fractie op Exodus 22:21 en Matthéüs 25:43, waar gesproken wordt over „vreemdelingen”.
Ondanks herhaalde verwijten van de andere niet-collegepartijen en van het CDA, stemde ook Progressief Sliedrecht (PS) tegen het voorstel. Eerder had de fractie een motie waarin het college werd opgeroepen opnieuw met het bewonerscomité Willem Kloosweg en de Stichting Islamitisch Centrum Sliedrecht in overleg te treden, ingetrokken. PS’er mevrouw C. W. M. Hertog vond dat de islamitische vereniging wel recht heeft op een gebedsruimte. De omvang en aard ervan zou opname in het huidige bouwplan echter ongewenst maken.
Merkwaardig
Burgemeester C. A. Kleijwegt verweet de raadsleden een „merkwaardige vermenging van publiek- en privaatrecht”. Hij vond dat veel argumenten „niet terzake” waren. „Argumentaties die de ruimtelijke ordening aangaan, zijn niet passend. Het gaat hier om grondverkoop”, was zijn stelling.
De enige collegepartij die het voorstel steunde, was het CDA. CDA’er mevrouw A. J. Verboom vond dat het collegevoorstel aan alle criteria voldeed en dus instemming verdiende. Zo’n 1500 burgers maakten bezwaar tegen het plan. Zij vindt dat een groot aantal, maar niet van doorslaggevend belang. „Niet het aantal bezwaren is belangrijk, maar de argumenten”, meende ze.
In een principiële noot legde de CDA-woordvoerster uit dat men niet selectief kan omgaan met de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Jezus zegt ook niet: Herberg de vreemdeling en verban hun godsdienst”, exegetiseerde de politicus. Afwijzing van het voorstel deed mevrouw Verboom af als „gelegenheidsplanologie” en „onbehoorlijk bestuur”.
Dieptepunt
Met het CDA waren de niet-collegepartijen PvdA en D66 van mening dat draagvlak er niet toe doet en dat het voorstel aan de criteria van het bestemmingsplan voldoet. „Dit is het dieptepunt van de politieke geschiedenis van Sliedrecht”, klaagde PvdA’er K. Blijenberg.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's