Vluchtelingenstroom uit Albanië alarmeert Italië
Rome wenst niet alleen de rekening gepresenteerd te krijgen van chaos aan de overkant
ROME - In Italië groeit de onrust door de blijvende toestroom van Albanese bootvluchtelingen naar de zuidelijke kust Nadat de burgemeesters van de havensteden Brindisi, Bari en Otranto alarm sloegen over het feit dat hun steden vol waren en geen Albanese vluchtelingen meer konden opvangen, rezen met name in Noord-Italiaanse steden protesten tegen komende opvangcentra voor Albanezen.
Vooral de separatistische Noord-Italiaanse partij Lega Nord toont zich een felle tegenstander van hulp aan Albanezen in ‘Padanië’, zoals de partij hun denkbeeldige Noord-Italiaanse staat noemt. De Lega Nord-burgemeester van Milaan, Marco Formentini, waarschuwde het kabinet van premier Prodi dat, als Milaan vluchtelingen zou moeten opvangen, hij elk bevel weigert.
In het Toscaanse Prato is de roomskatholieke vrijwilligersorganisatie Caritas bedreigd omdat ze te veel hulp aan de Albanezen zou verlenen. Italiaanse kranten staan vol met brieven van boze mensen die Albanese vluchtelingen liever aan gene zijde van de Adriatische Zee houden. Ze vrezen dat het verblijf van de ongenode gasten criminaliteit, drugs en prostitutie in de hand werkt. Nieuwe immigranten vinden immers moeilijk een baan in hun land, dat ook nog eens wordt geplaagd door de eigen maffia. Wat veel Italianen vooral angst aanjaagt, is een groep criminelen die uit Albanese gevangenissen ontsnapten.
Maar tot nu toe werden de Albanezen ondanks de toenemende protesten van de Italiaanse bevolking goed opgevangen. Ze slapen in oude scholen, oude kazernes of andere lege gebouwen en worden op tijd van een natje en droogje voorzien. Ook blijken er extra kleren voor de Albanezen aanwezig te zijn, omdat Italianen hun oude kleren ter beschikking stelden.
Soms waagden ze alleen de overtocht, in andere gevallen met families met of zonder kinderen. Soms vertrokken zelfs Albanese kinderen alleen naar Italië. Allen gingen omdat ze de toekomst in Albanië duister inzagen. De bezittingen die ze meenamen, beperkten zich meestal tot een oud plastic tasje met een paar spulletjes. Verder is het overduidelijk dat tal van Albanezen bij hun vertrek uit de havensteden Vlore en Durres geld moesten betalen aan Albanese criminelen.
Drie stromingen
De bekende Italiaanse socioloogjournalist Angelo Panebianco stelde onlangs in het Italiaanse dagblad Corriere Delia Sera dat Italianen in drie groepen zijn te verdelen.
De eerste groep wil alle Albanezen weg hebben en geen enkele boot laten aanmeren. Zij hangen de zogenaamde Lega Nord-gedachte aan.
De tweede groep gelooft in hulp en in de mogelijkheid van een multiculturele samenleving. Zij gaan ervan uit dat Albanezen dan ook zouden moeten worden opgevangen in Italië. Dit is de ”katholieke communistische groep”, waar zich volgens Panebianco het huidige kabinet achter schaart. Inderdaad zit het kabinet-Prodi vol ex-communisten en sociaal bewogen rooms-katholieken en heeft het zonder externe steun van de communisten geen kamermeerderheid.
De derde groep is volgens Panebianco de meest realistische groep. Deze gelooft dat ingrijpen in Albanië zelf noodzakelijk is om het probleem van de vluchtelingen op te lossen.
Het is duidelijk dat het kabinet-Prodi steeds meer voelt voor het alternatief van deze derde groep. Aanvankelijk was de opvang van Albanese vluchtelingen humanitair getint. Men wilde een herhaling voorkomen van 1991, toen een plotseling aangekomen groep van honderdduizenden Albanezen leidde tot een keiharde aanpak - via massale opsluiting in een voetbalstadion en massale uitzetting van de groep.
De Albanezen die nu in Brindisi, Bari en Otranto arriveren, zien behalve politieagenten die fouilleren op wapenbezit ook medewerkers van het Rode Kruis. Ze hebben de zekerheid dat ze ergens worden ondergebracht.
Ingrijpen
Maar de bootvluchtelingen van Albanië blijven maar komen. Gisteren kreeg een Albanese boot bevel om terug te varen. Een commandant van de marine bij de haven van Brindisi verklaarde dat hij voor het eerst orders kreeg de boot weer terug te sturen. Tegelijkertijd staan bijna tweeduizend Italiaanse militairen in Brindisi klaar om naar Albanië te vertrekken. Ze wachten op een beslissing van de Europese Unie.
Premier Prodi sprak gisteren met de Albanese premier Fino af dat de Italiaanse marine op de hele Adriatische Zee zal patrouilleren om Albanese schepen tegen te houden die naar Italië willen varen. Tevens wil Prodi Italiaanse manschappen naar Albanië zenden ter ondersteuning van Italiaanse hulp aan voedsel en medicijnen.
Gaan Italiaanse militairen in Albanië orde op zaken stellen? Er wordt al gesproken over operatie-Pelikaan II, de Italiaanse militaire operatie in Albanië. Toch zei de Italiaanse minister van defensie, Andreatta, dat Italië niets op eigen houtje zal ondernemen. Maar dan moet de EU wel met daden komen. Alleen als Europa een multinationale beschermingsmacht stuurt, voorkomt het dat Italië zich genoodzaakt voelt alleen het initiatief te nemen. Anders krijgt Italië door zijn geografische ligging alleen de rekening gepresenteerd van de chaos in Albanië. ”O sole mio” klinkt vertrouwd in de oren, maar het moet geen ”O solo mia” (De alleen) worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's