Meisjes hebben vaak spijt van jongensvak
Havo’er Tabitha: Ik snap niet waarom ik ooit natuurkunde in mijn pakket koos
GRONINGEN - In de hoogste lassen van havo en vwo kiesen meisjes nog steeds meisjesakken en jongens jongensvaken. Doen ze dat niet, dan hebben ze daar achteraf vaak spijt an. Dat gebeurde ook bij de 7-jarige Tabitha Vis. Ze koos vorige jaar natuurkunde, maar weet nu absoluut niet meer waarom.
Engels, Frans, biologie, natuurunde, wiskunde of economie. Het kiezen van een vakkenpakket s niet gemakkelijk. De gekozen wakken bepalen voor een deel het vel of niet kunnen volgen van en vervolgopleiding. En dat is zaak het probleem.
Veel jongeren weten tijdens hun opleiding nog niet wat ze na de middelbare school willen doen. Jongens hebben daar trouwens een beter beeld van dan meisjes. Bovendien veranderden meisjes vaak van keuze wat hun vervolgopleiding betreft. Dat blijkt uit een onderzoek dat dr. H. Kuyper van de Rijksuniversiteit Groningen onder 2400 havo- en vwo-leerlingen hield. Ruim 85 procent van hen vulde een voorgelegde vragenlijst in.
Spijt
Meer meisjes dan jongens geven een jaar na het kiezen van het vakkenpakket aan dat ze achteraf liever minstens één ander vak hadden willen kiezen. In de hoogste havo-klassen hebben meisjes vooral spijt van de keuze voor economie, wiskunde-B en natuurkunde en jongens vooral van de keuze voor Frans. Op het vwo hebben meisjes vooral spijt van economie II en natuurkunde.
Vier jongeren uit havo-5 van het Wartburg College in Rotterdam kunnen daar over meepraten. Tabitha koos voor natuurkunde en had achteraf veel liever een ander vak genomen. Haar vriendin Annelies had aardrijkskunde in plaats van economie in het pakket willen hebben en hun klasgenoten André en Martijn hadden graag wiskunde gevolgd. André: „Nu moet ik dit vak op de heao inhalen”.
In het algemeen zijn als havo-vervangingsvakken bij meisjes aardrijkskunde en bij jongens economie, handelswetenschappen en wiskunde-A populair. Op het vwo zijn dit voor meisjes Frans en Duits en voor jongens natuurkunde en scheikunde.
Verder blijkt uit hét onderzoek dat meisjes bij de keuze voor een vervolgopleiding en een beroep heel andere zaken belangrijk vinden dan jongens. „Een vak waarmee je veel geld kunt verdienen, is voor jongens het belangrijkste aspect, samen met jezelf kunnen ontplooien”, citeert Kuyper uit het rapport. Martijn: „Geld is natuurlijk niet verkeerd, maar mijn keuze voor een beroep hangt daar absoluut niet van af. Een leuk team en aardig collega”s, die staan bij mij nummer één”.
Voor meisjes komt volgens het onderzoek geld verdienen pas op de vijfde plaats; zij willen het liefst een vak waarbij je veel met mensen omgaat.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's