Rusland wil lid EU worden
Toetreding onderdeel van voornemen in Europa te integreren
HELSINKI (RTR) - Rusland is bereid lid te worden van de Europese Unie. President Boris Jeltsin zei zaterdag in Helsinki dat Rusland dat ziet als onderdeel van zijn voornemen in Europa te integreren.
Na een ontmoeting met de Finse president, Martti Ahtisaari, kort voor zijn vertrek naar Moskou, verklaarde het Russische staatshoofd: „Rusland beoogt eindelijk te worden erkend als een echte Europese natie en wij zijn ook bereid toe te treden tot de EU”. Jeltsin was in Finland in verband met zijn tweedaagse top met de Amerikaanse president Bill Clinton donderdag en vrijdag.
Rusland en de EU hebben al een overeenkomst over partnerschap en samenwerking gesloten met de bedoeling de commerciële en andere banden aan te halen en de handel te liberaliseren. Het akkoord moet nog worden geratificeerd. Minister van buitenlandse zaken Primakov riep de EU-lidstaten op het verdrag met Rusland snel te ratificeren.
De Europese Cominissie zei in een reactie „nota te hebben genomen” van de uitspraken van Jeltsin in Helsinki. „Wij brengen in herinnering dat wij al een partnerschaps- en samenwerkingsakkoord hebben dat op 24 juni in Corfu is ondertekend. Het is nog niet geratificeerd, maar onze betrekkingen zijn erop gebaseerd”, zei een commissiewoordvoerder. Hij weigerde verder op de uitspraken van het Russische staatshoofd in te gaan.
De EU heeft tien voormalige leden van het Oostblok beloofd dat zij op termijn eventueel lid kunnen worden, maar beschouwt de overeenkomst met Moskou niet als een stap op weg naar een toekomstig lidmaatschap.
Oostblok
Vrijdag kwamen Jeltsin en Clinton overeen dat moet worden gestreefd naar een lidmaatschap van Rusland van een aantal internationale economische organisaties, waaronder de Wereldhandelsorgansatie WTO en de Club van Parijs, een instelling van schuldeisende landen.
Rusland verzet zich tegen de plannen van de NAVO om de voormalige Oost-Europese bondgenoten van de Sowjet-Unie op te nemen in de militaire verdragsorganisatie, maar heeft geen bezwaar tegen hun toetreding tot de EU.
Jeltsin vindt niet dat hij een nederlaag heeft geleden op de top in Helsinki met zijn Amerikaanse collega Clinton. Moskou ontkende zaterdag het onderspit te hebben gedolven in de kwestie van de oostwaartse uitbreiding van de NAVO. Jeltsin vindt niet dat hij zich door het Westen heeft laten aflsopen.
De top heeft geen verliezers en geen winnaars opgeleverd, zo verklaarde de Russische president zaterdag tegen het Russische persbureau Interfax. „Het was geen wedstrijd, wij zijn geen sporters”, zei hij in de Finse hoofdstad.
Veiligheidsgaranties
Jeltsin heeft de Baltische staten veiligheidsgaranties gegeven en de drie landen verzekerd dat er nooit meer een Russische bezetting komt. Jeltsin deed zijn uitlatingen zaterdag bij zijn vertrek uit Helsinki. „We moeten duidelijk en krachtig stellen dat we de veiligheid van de Baltische republieken garanderen. Dat zal de bezorgdheid bij Estland, Letland en Litouwen wegnemen dat Rusland herhaalt wat decennia geleden gebeurd is”, zei Jeltsin, verwijzend naar de Sowjetbezetting van de Oostzeerepublieken in 1941. Na de bezetting werden de drie landen gerussificeerd. In 1991 herwonnen ze hun onafhankelijkheid na het ineenstorten van het Sowjetrijk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's