„Hackers stalen defensiegeheimen van Amerikanen”
Nederlanders boden Irak informatie aan
LONDEN (AP) - Nederlandse computerhackers hebben tijdens de Golfoorlog Amerikaanse militaire geheimen weten te stelen en aan Irak aangeboden. Bagdad ging niet op het aanbod in omdat men dacht dat de informatie vals was, zo meldde de Britse krant Sunday Telegraph.
Het voormalig hoofd computerbeveiliging van het Amerikaanse ministerie van energie, dat voor de productie en opslag van Amerikaanse atoomwapens verantwoordelijk is, Eugene Schultz, vertelde in een BBC-documentaire dat hij werkeloos moest toezien hoe de hackers via Internet toegang kregen tot defensiecomputers en daar geheime informatie stalen.
De hackers, die door Schultz en de federale recherche FBI in Eindhoven werden getraceerd, stalen gedurende vele maanden zo veel gevoelig materiaal, dat het de loop van de oorlog hadden kunnen veranderen indien het in Iraakse handen was gevallen, zo meldde de Sunday Telegraph.
„Wij konden er niets aan doen”, zei Schultz. „Indien wij een computer hadden afgesloten waar zij toegang toe hadden, waren zij een andere computer binnengedrongen” waar geheimen in opgeslagen waren. De BBC zendt het programma ”Sci Files” vanavond uit.
Enorme fout
Als de hackers eenmaal een militaire website hadden gevonden bleven zij toegangscodes raden tot zij binnen waren. Eenmaal binnen, namen zij alle files die ze wilden hebben.
Schultz, die ook verantwoordelijk was voor de bewaking van de computers van Amerikaanse kernbases, zei de BBC dat de hackers in de maanden voor het uitbreken van het conflict in 1991, computers op 34 bases geplunderd hebben.
Hij onthulde dat Washington in oktober 1990 met zekerheid wist dat de gestolen informatie aan Irak werd aangeboden. Onder de geheimen waren de exacte locatie van Amerikaanse eenheden, hun wapens, de routes van Amerikaanse oorlogsschepen op weg naar de Golfregio en de mogelijkheden van de Patriotraketten, aldus de Sunday Telegraph.
„Wij realiseerden ons dat deze gegevens nooit hadden mogen staan op computers die met Internet verbonden waren”, zei Schultz. „De computers bevatten materiaal over ons militaire systeem, informatie over de toenmalige operatie Desert Shield en de latere Desert Storm. Dat was een enorme fout”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 24 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's