Gekke-koeienziekte ook in Nederland
Landbouw reageert geschokt op bse-geval
DEN HAAG - In het plaatsje Wilp, even ten zuiden van Deventer, is een geval van gekke-koeienziekte (bse) geconstateerd. Het gaat om een koe die niet is geïmporteerd, maar uit een Nederlandse veestapel komt. De bewindsman verwacht geen exportverbod voor Nederlands rundvee. De agrarische sector reageerde gisteravond geschokt op de ontdekking van het eerste geval van bse in ons land.
Een aangeslagen Van Aartsen kwam gisteravond na afloop van de wekelijkse ministerraad persoonlijk „het meest beroerde bericht dat een minister van landbouw kan brengen” aan de pers meedelen. Uitgebreid onderzoek heeft „voor 100 procent zeker” vastgesteld dat de koe uit Wilp aan bse leed. Het bedrijf, een veehouderij met zestig stuks melkvee en vijftig stuks jongvee, is inmiddels door de AID van de buitenwereld afgesloten. Alle dieren zullen, waarschijnlijk vandaag al, worden geslacht en op bse onderzocht.
De koe, die ruim vijf jaar oud was, is tien dagen geleden geslacht, nadat een veearts bse-achtige verschijnselen had geconstateerd. Onderzoek van de hersenen heeft uitgewezen dat deze diagnose juist was.
Wetenschappelijk is niet uit te sluiten dat consumptie van besmet vlees leidt tot de dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij mensen. De Rijksdienst Vee en Vlees stelde gisteravond laat op een persconferentie in Voorst dat het besmettingsgevaar echter gering is. B. Postema van de rijksdienst „acht het niet waarschijnlijk dat er besmetting in de buurt is opgetreden”.
Van Aartsen sloot absoluut uit dat vlees van het besmette rund bij de slager of de supermarkt is beland. Hij kon echter nog niet zeggen of er kalveren van de getroffen koe op de markt zijn gekomen. „Waarschijnlijk zijn er kalveren van dit dier op het bedrijf zelf, maar ook dat weet ik nog niet zeker”.
De minister wil nu eerst alles te weten komen over het bedrijf en over de geschiedenis van de ‘gekke koe’. „Dat zullen we op de meest rigoureuze manier uitzoeken”.
Van Aartsen heeft gisteren ook de Europese Commissie op de hoogte gesteld van het bse-geval. Landbouwcommissaris Fischler noemde het in een eerste reactie „een slag voor Nederland”. Fischler typeerde de Nederlandse staat van dienst als „een eiland in de Europese Unie in vergelijking met andere lidstaten”. Van Artsen: „Daar is nu dus een eind aan gekomen”.
De pijn voor de minister en voor de Nederlandse veehouders zit vooral in het feit dat de koe niet uit het buitenland afkomstig is. Ook in Duitsland, Denemarken en Frankrijk zijn bse-gevallen geconstateerd, maar daar ging het steeds om dieren die uit Engeland afkomstig waren.
Desondanks rekent Van Aartsen er „absoluut niet” op dat de Europese Unie een exportverbod zal opleggen. Hij wees erop dat het controlesysteem in Nederland bijzonder streng is en dat daardoor ook het geval in Wilp niet onopgemerkt is gebleven. „Dat is werkelijk het énige positieve punt dat ik kan melden. De controle blijkt te werken”.
Overigens kon de bewindsman niet garanderen dat er niet méér besmette koeien rondlopen in Nederland. De gekke-koeienziekte is pas te constateren aan de hand van zichtbare verschijnselen of uit onderzoek van de hersenen.
Consument
Het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) noemt het geval „heel vervelend”, maar de consument hoeft absoluut niet bevreesd te zijn dat besmet vlees in de winkel terecht komt. Daarvoor is de controle veel te streng, aldus PVE-woordvoerder Dijkstra, die het erg vervelend vindt dat Nederland nu zijn bse-vrije status nu kwijt is. Dat kan vooral betekenis hebben voor de afzet van Nederlands vlees buiten de Europese Unie, omdat men daar volgens Dijkstra niet op de hoogte is van de „zeer zorgvuldige controle” waarover in EU-verband afspraken bestaan.
De organisatie voor land- en tuinbouw LTO-Nederland reageerde geschokt „Dit is een nieuwe klap voor de veehouderij. Dit jaar dreigt een rampjaar te worden voor de veehouderij”, aldus de woordvoerder.
Zie ook pag. 3: ”Bse-geval grote klap voor Nederland”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 41 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 41 Pagina's