CeBIT ’97, een digitale mierenhoop
Grootste computerbeurs ter wereld staat bol van de nieuwtjes
Twee uur voor de opening zit de binnenstad van Hannover al verstopt. De twaalfde CeBIT is weer groter dan de vorige. Groen-witte busjes van de Polizei veranderen de vierbaansweg die dwars door de stad loopt in eenrichtingsverkeer, maar dat verhindert de vele opstoppingen op de snelweg naar de elektronica niet.
CeBIT is de grootste computerbeurs ter wereld en dus bij uitstek de plaats om nieuws op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie te presenteren. Als de bezoekers de 23 hallen -formaat Jaarbeurshaldoorgewandeld hebben, staan hun nog tien congressen en ruim vierhonderd lezingen te wachten. Afgelopen woensdag sloot de Hannover Messe de deuren, achter ruim 610.000 bezoekers.
De grote merken onder de 6855 exposanten vullen hun stands van vele honderden vierkante meters met een kartbaan of een bioscoop voor een driedimensionaal multimediaspektakel. Het kabaal waarmee sommige bedrijven de aandacht van de bezoekers proberen te trekken, verandert de indruk van een mierenhoop af en toe in die van een wespennest.
Drie Taiwanezen klagen over het forse bedrag dat ze voor hun kleine stand moeten dokken. Zeven dagen lang, slechts 4 bij 5 meter, volgepropt met VGAkaarten, voor 50.000 gulden. CeBIT meet totaal meer dan 350.000 vierkante meter. Kassa.
Superdiskette
De beurs staat bol van de nieuwtjes, maar de verwachte ruzie tussen Microsoft en Sun over de netwerkcomputer, de opvolger van de pc, blijft beperkt tot gekibbel en gepoch op persconferenties. De beloofde machines zijn pas over enkele maanden te verwachten. Philips liet de palmtop- pc eind november al zien op de Comdex-beurs in de VS, maar brengt nu de zak-pc -met Windows 95, MS Word en dicteermogelijkheid, rond de 1000 gulden- voor het eerst naar het Europese continent. Het bedrijf kan de lovende testverslagen in diverse vakbladen goed gebruiken. Het apparaatje is ook simpel aan een GSM-telefoon te koppelen, zodat mobiel faxen en e-mailen nu maar 600 gram meer weegt.
In een van de hallen bijt een super- server zijn tanden stuk op driedimensionale bewegende computerbeelden die op een echte film lijken. De 2 meter hoge kast bergt veertig Pentium Pro processoren van 200 Mhz en een slim besturingssysteem verdeelt de taken over al deze racemachines.
Steeds meer met steeds minder, dat geldt niet alleen voor de mobiele telefoons ter grootte van een pakje sigaretten, maar ook voor de 3M superdiskettes van 120 Mb. De diskettes zijn net zo klein als de bekende 3,5 inch diskettes, maar bevatten tachtig keer zoveel gegevens. Aardige bijkomstigheid: het diskettestation werkt ook met de ‘ouderwetse’ schijfjes.
Nog een greep uit de noviteiten: een portable computer van Sharp met een scherm dat doorloopt tot de rand van het deksel, een toetsenbord van Cherry dat ook creditcards en streepjescodes leest, en een thermische inktjetprinter van Fargo Electronics, die de glinrmende cd-schijfjes kan bedrukken met elk gewenst plaatje. De vele kilo’s folders die vertrekkende bezoekers meezeulen, voelen extra zwaar aan bij de uitgang van hal 1, waar een fabrikant van papiervernietigers zich strategisch heeft opgesteld.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 41 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 41 Pagina's