Nekkrampepidemie bedreigt Noord-Ghana
Nederlandse oogarts vertrekt met vaccin
HILVERSUM - Een ernstige vorm van nekkramp bedreigt het noorden van Ghana. De epidemie heeft al meer dan honderd levens geëist. Bijna 400.000 mensen dreigen het slachtoffer van de ziekte te worden. De Nederlandse oogarts J. Oosterink vertrekt aanstaande vrijdag met een grote hoeveelheid vaccin om de bevolking in te enten.
De Hilversumse arts ontving een noodkreet uit Ghana van het districtshoofd van het ministerie van volksgezondheid, dr. Alexis. Per fax wees de dokter op de zich snel verspreidende meningitis en het gebrek aan medicamenten en entstof De Ghanese regering heeft geen middelen om de ziekte te bestrijden.
Oosterink nam contact op met het Internationaal Christelijk Steunfonds (ICS) in Hilversum om een noodhulpprogramma op te zetten. Het ICS en de medische hulporganisatie Simavi hebben samen 15.000 gulden beschikbaar gesteld voor de aankoop van zo’n zeshonderd kilo vaccin. Inmiddels hebben zij ook een particuliere gift van 20.000 gulden ontvangen.
Dr. Oosterink vertrekt op Goede Vrijdag naar Ghana met de eerste zending entstof. Hij zal de vaccinatiemiddelen overdragen aan drie medische teams van de zending die de inenting zullen uitvoeren. De oogarts combineert zijn reis met een gepland bezoek aan het Afrikaanse land in verband met het geven van een lasercursus en operaties in een lokaal ziekenhuis.
Volgens Oosterink moeten zo’n 100.000 mensen -voornamelijk kinderen en jongvolwassenen- worden gevaccineerd om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. De medische teams zullen vooral in de dorpen aan het werk gaan, waar de inwoners dicht bij elkaar slapen. De Franse afdeling van Artsen zonder Grenzen zou vanuit Burkina Faso de helpende hand bieden. Ook is een verzoek om hulp aan de Amerikaanse ambassade in Accra gedaan.
Oosterink is geen onbekende in Ghana. Van 1968 tot 1976 werkte hij voor de Raad van de Zending in het ziekenhuis van Aburi. Sindsdien gaat hij vrijwel ieder jaar terug voor vakantie en het geven van cursussen.
ICS is actief in een aantal Afrikaanse landen, waaronder Zaïre, Kenia en Zuid-Sudan. Tevens is de organisatie werkzaam onder de Karen-vluchtelingen in het grensgebied tussen Thailand en Myanmar (Birma).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 41 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 41 Pagina's