„Alle gier loopt zo de grond in”
„De gemeente moet bij mijn buurman zijn, niet bij mij. Mijn buurman, tevens mijn pachtbaas, heeft het in zijn macht dat de Milieuwet niet meer wordt overtreden. Ik niet”.
Agrariër De Wilde bleek ter zitting bij de afdeling bestuurs recht spraak behoorlijk gepikeerd. „Ik heb van het gemeentebestuur een milieuvergunning gekregen met allerlei voorschriften die daaraan zijn verbonden. Ook over de wijze waarop ik de gier en mest die mijn bedrijf produceert, moet opslaan. In de vergunning staat dat ik de gier en mest in vloeistof dichte ruimtes moet opslaan. Wat mij betreft geen enkel probleem.
Wat wel een probleem is, is het feit dat ik mijn bedrijf pacht. Mijn buurman is eigenaar en deze heeft de laatste twintig jaar -alhoewel we andersluidende afspraken hadden gemaakt- geen onderhoud meer gepleegd. Zeker niet aan de gierkelders. De kelders lekken, dat weet ik ook wel, maar dat is niet mijn schuld. Op het moment dat hij de kelders maakt, is het probleem opgelost. Ik heb hem al voor de rechter gedaagd en die heeft mij ook in het gelijk gesteld. Maar mijn buurman is weer in hoger beroep gegaan; dus ik kan niks beginnen”.
Grote puinhoop
De vertegenwoordiger van het gemeentebestuur bleek daar toch iets anders over te denken. „Meneer De Wilde zegt nu wel dat hij niet kan voldoen aan de voorschriften die we hebben gesteld, en als gemeente weten we ook wel dat hij in onmin leeft met zijn buurman, maar daar hebben wij niet zoveel mee te maken. Werkelijk waar meneer de rechter, het is een grote puinhoop op zijn bedrijf.
Het betreft niet alleen lekke gierkelders maar ook iets wat door De Wilde een mest plaat wordt genoemd. Die is totaal ondeugdelijk. Alle gier loopt zo de grond in. We,hebben onderzoek laten verrichten door een officieel bureau en dat heeft geconstateerd dat De Wilde -zoals andere boeren dat doen- niet eens gier hoeft weg te brengen naar de zuivering of op z’n land. Alles lekt onmiddellijk weg. En dat is een situatie die zo niet veel langer kan voortduren.
Vandaar ook dat we hem in een brief hebben geschreven dat hij of een afdoende oplossing dient te zoeken voor de opslag van gier en mest of binnen zes weken zijn bedrijf zal moeten sluiten. En sluit hij niet, dan verbeurt De Wilde elke dag dat hij doorgaat een dwangsom van duizend gulden”.
Faillissement
„En dat betekent mijn faillissement”, zo antwoordde meneer De Wilde. „Meneer de rechter, ik stel u voor dat u de gemeente veroordeelt om mijn buurman een brief te schrijven. Leg hem maar een boete op van duizend gulden per dag voor elke dag dat hij weigert de gier kelders te maken. Hij maakt de problemen, ik niet”.
De rechter voelde daar echter weinig voor. „Laten we wel zijn, meneer De Wilde. U heeft een vergunning voor de opslag van mest en gier gevraagd en verkregen. Op zich moet u zich houden aan de voorwaarden die in die vergunning worden gesteld. Als u aan kunt tonen dat er binnenkort een einde komt aan het geschil tussen uw buurman en u, dan ben ik best bereid het gemeentelijke besluit even op te schorten”.
Zo’n figuur
De Wilde antwoordde onmiddellijk dat hij het nog niet zag zitten dat het geschil tussen hem en zijn pacht baas op korte termijn zou worden opgelost. „Die man loopt al twintig jaar tegen mij te rechten. Hij heeft nu weer hoger beroep ingesteld en als hij dat weer verliest, gaat hij in cassatie bij de Hoge Raad en vervolgens gaat hij naar het Europese Hof of naar de Verenigde Naties. Zo’n figuur is dat”.
„Precies”, zo meldde de rechter, „duidelijk is dat u nog tot in lengte van jaren blijft ruziën met uw buurman. Maar de gemeente kan, gelet op de belangen die ze heeft te behartigen, niet wachten op de uitkomst van dat geschil. U heeft zich nu te houden aan de vergunning, en de rest zoekt u maar uit bij een andere rechter. U dient binnen vier weken na uit spraak datum een voldoende voorziening te hebben getroffen voor de opslag van gier en mest vanwege uw bedrijf. Zo niet, dan bent u inderdaad de dwangsom verschuldigd”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 41 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 41 Pagina's